5 chyb při výběru interiérových dveří, kterých je možné se vyvarovat

shutterstock.com

shutterstock.com

Správný výběr dveří do interiéru je důležitý nejen z hlediska estetického, ale také z hlediska praktického. Mnohdy výběru dveří ale nevěnujeme takovou pozornost, jakou bychom měli. Důsledkem toho mohou vznikat při výběru chyby, kterých později litujeme. 5 nejčastějších chyb při výběru si nyní detailně představíme.

O které chyby se jedná?

  • Špatný výběr strany (pravá levá)
  • Špatná volba rozměru dveří
  • Špatný výběr druhu dveří pro daný prostor
  • Špatný výběr materiálu a barvy
  • Postupné dokupování dveří a jejich nesourodost

Pravá a levá strana může ovlivnit hodně

Pokud zařizujete zcela nový interiér s novými stavebními otvory, je výběr strany dveří velice důležitý. Klasické otáčivé dveře mohou při špatném výběru strany v interiéru nadělat více škody, než užitku. Při otevírání mohou bránit v pohybu nebo překážet. U posuvných dveří do pouzdra musíte myslet na to, že na jedné straně bude muset být do stěny vloženo ještě stavební pouzdro, které má o něco větší šířku než samotné dveře.

Jak rozeznat pravé a levé dveře? Všechno záleží na pozici pantů. Vysvětlení je jednoduché, ačkoli v něm mnohdy tápeme. Postavíte se na stranu dveří tak, aby se dveře otevíraly směrem k vám. Musíte tedy ze své strany vidět na panty. Pokud jsou panty na pravé straně, jedná se o pravé dveře. Pokud jsou panty na levé straně, jedná se o levé dveře.

Špatně zvolené rozměry

Při zařizování nového interiéru také mnoho ovlivňuje velikost dveří. Zejména pak jejich šířka, protože výška je u většiny modelů stejná. Možná si myslíte, že dveře v některých místnostech nepotřebují tak velkou šířku a osadíte je užšími dveřmi. Například v koupelně nebo na WC. Co ale nastane v situaci, kdy se bude do koupelny stěhovat pračka nebo když se porouchá vana a bude potřeba její výměna. Při výběru velikostí musíte vždy myslet na to, aby výběr byl pro vaši domácnost maximálně pohodlný. Při výměně starých dveří za nové si raději důkladně změřte rozměry stávajících zárubní dveří, aby nedošlo ke špatnému výběru jen z nedbalosti.

Druhů dveří je více

Musíte se také správně rozhodnout, jaký druh dveří bude pro váš konkrétní interiér tím pravým. Nejčastěji se ještě stále využívají klasické otočné dveře na pantech. Moderním druhem dveří jsou ale posuvné dveře do zdi. Posuvné dveře mohou být také po stěně a nechybí ani dveře shrnovací. Jednotlivé typy dveří se mohou i kombinovat, ale tím vzniká i větší riziko nesourodosti interiéru.

Vyzkoušejte si dveře před koupí, zdroj: shutterstock.com

Vyzkoušejte si dveře před koupí, zdroj: shutterstock.com

Správný materiál a barva

I z hlediska materiálu a barev máme na výběr z mnoha typů a modelů dveří. Základem jsou dřevěné dveře z masivu. I dveře z ostatních materiálů se snaží imitovat vzhled přírodního dřeva v mnoha jeho odstínech a variantách. Dveře mohou mít některé své části prosklené nebo mohou být skleněné celé. I povrchová úprava dveří se může lišit v designu a kvalitě. Výplně dveří mohou mít také odlišnou kvalitu a odolnost.

Vše musí být sladěné

Při nákupu levných dveří do interiéru se také doporučuje, aby výběr dveří byl proveden najednou, nejlépe u jediného prodejce. Dveře v domácnosti by totiž měly ladit s celým zbytkem vybavení interiéru. Při postupném dokupování se totiž může stát, že daný druh dveří se najednou přestane vyrábět. Při nákupu dveří u různých prodejců se zase nepatrně mohou lišit odstíny barev.

2 comments for “5 chyb při výběru interiérových dveří, kterých je možné se vyvarovat

  1. Koli
    17.6.2014 at 21:24

    presne ten problem se mi stal. kdyz jsem zarizoval byt, koupil jsem si v obi dvere, jedny z tech levnejsich, u kterejch jsem si rikal, ze urcite budou prodavat i za sto let. kdyz jsem dorekontruoval dalsi mistnost a chtel stary dvere vymenit za novy, tak uz ty samy nemeli. takze ted mam vchod do dvou pokoju vedle sebe, ale dvere kazdy jiny.takze nakupujte do zasoby!!!

Comments are closed.