Černobíle: Půdní byt pro a proti

shuttestock.com

shuttestock.com

Realizace půdních bytů je v dnešní době velmi rozšířenou variantou bydlení. Půdní a podkrovní prostory v rodinných domech už se dávno nevyužívají pouze k sušení prádla a k hromadění nepoužívaného nářadí. V moderních podkrovních prostorách se dá udělat krásné bydlení, kterému nechybí žádné prvky komfortu ani elegance. Naopak jsou považovány za velmi elegantní prostory k bydlení. Bohužel každá mince má dvě strany a tak ani podkrovní prostory nejsou bez rizika.

Je nemožné využít celý prostor

I když půdní vestavby mají zpravidla velkou plochu podlahy, jejich nevýhodou je fakt, že vlastně nikdy nebudeme moci využít dokonale celou jeho plochu. V mnoha podkrovích totiž zkosení střechy je až k podlaze. Díky tomu se na plochách přibližně 50 cm od tohoto kraje nemůže využít prostor prakticky na nic. Pokud to jde, je lepší, aby minimální výška byla alespoň 80 cm (pro spaní či sedací soupravu) a pro běžný prostor by výška neměla klesnout pod 130 cm.

V případě vyšších střech nebo horních bytů se někdy přistupuje k výstavbě mezonetových bytů

Dalším úskalím zkosených stěn je také nemožnost volného pohybu. Zkosené stěny vás budou vždy nějak omezovat. Nejčastěji se pod zkosenou stěnu dávají postele. Než si ale zvyknete na to, že při vstávání si budete muset dávat mnohem větší pozor, než jste  byli zvyklí. Mnohdy se ale to projevuje mnoha ránami do hlavy, než se přizpůsobíte.

Pozor na šikmé stěny v podkroví, zdroj: shuttestock.com

Pozor na šikmé stěny v podkroví, zdroj: shuttestock.com

Skříně nemohou být stejné

Pokud máte ve svých místnostech skříně, které byste chtěli využít i v půdních prostorách, bude to velice složité. Opět zde narazíte na překážku, kterou tvoří zkosené stěny. Původní skříně budou muset být opět posunuty dále od zdi, což bude mít za následek opět jen zmenšení daného prostoru.

Ovšem ani to není nepřekonatelnou překážkou. Jen si budete muset o něco hlouběji sáhnout do kapsy. Ideální variantou do půdních bytů jsou vestavěné skříně. Ty si můžete navrhnout nebo dokonce vyrobit přesně podle vašich představ. Další variantou je výroba nábytku na míru. To ale znamená ještě větší investici. Mnohdy je ještě vhodná konzultace s architektem, protože pokud zařizujete podkrovní byt poprvé, je velká pravděpodobnost, že uděláte chybu.

Využití šikmé stěny pro sedací soupravu, zdroj: shuttestock.com

Využití šikmé stěny pro sedací soupravu, zdroj: shuttestock.com

Ovšem i výrobci nábytku jsou si vědomi faktu, že podkrovní byty jsou stále populárnější. Proto už dnes můžete najít v obchodech skříně, které jsou právě do těchto prostor určeny. Bohužel sklon střechy a zkosení stěny není nikdy stejné. Málokdy trefíte na nábytek, který bude vyroben přesně v úhlu, který potřebujete.

Žádná úskalí nejsou nepřekonatelná

I když jsou půdní byty velmi složitou realizací, která si jistě vyžádá velké množství času a peněz, odměnou vám bude krásné a komfortní bydlení. Pokud dodržíte všechny zásady správného zařízení půdního bytu, rychle si zvyknete. Zkosené stěny totiž už nebudou překážkou, ale stanou se ozdobou celého bytu.

Závěrečné shrnutí výhod a nevýhod

Výhody

  1. velká plocha podlahy
  2. většinou jsou přiznané i trámy, což zvyšuje atraktivitu prostoru
  3. exkluzivní výhled do okolí
  4. často jsou součástí i terasy

Nevýhody

  1. nemožnost využít naplno celý prostor
  2. vyšší cena než u klasických bytů
  3. dražší zařizování, často nutné vybavení na míru
  4. vždy budete muset zdolávat schody

Článek byl vytvořen ve spolupráci s firmou Lukostav, která vám celou přestavbu na klíč zařídí.