Jaké bezpečnostní dveře vybrat do vašeho bytu?

shutterstock.com

shutterstock.com

Bydlení v paneláku se může jevit jako relativně bezpečné. Ve vaší blízkosti žije mnoho sousedů a kromě vchodových dveří do bytu vás od ulice oddělují ještě vstupní dveře do domu. Pocit bezpečí je však velmi klamný. Právě v panelových domech dochází k vykradení bytů velmi často. Do domu se totiž zloděj může snadno dostat společně s některým obyvatelem domu. Velké množství sousedů je spíše nevýhodou. Všichni obyvatelé domu se navzájem ani neznají, proto si ani nevšimnou neznámé podezřelé osoby. Při ochraně svého majetku se proto musíte spolehnout sami na sebe a nezbyde vám, než zajistit svůj domov bezpečnostními dveřmi.

Jaké bezpečnostní dveře zvolit?

Pokud váš byt od hlavní chodby domu oddělují ještě původní dveře, nelze od nich očekávat žádnou bezpečnostní funkci. Takové dveře opravdu pouze plní funkci předělu. Původní dveře netěsní, často jimi dokonce profukuje chladný vzduch z chodby, o přenosu hluku ani nemluvě. Tato vlastnost zároveň umožňuje zlodějům dveře snadno vypáčit. Není tak divu, že si zloději právě takové panelové byty vybírají nejčastěji.

Rozmáhá se nasazování kamerových systémů v bytových domech, ale ty vás před vykradením bytů neochrání, jen jej budete mít lépe zdokumentovaný.

Pokud se začnete poohlížet po nových dveřích, volte raději rovnou dveře bezpečnostní. U bytů v panelových domech ideálně dveře s minimálně třetí bezpečnostní třídou, jejíž cena se pohybuje kolem 20 tisíc korun. Dveře v této bezpečnostní kategorii perfektně ochrání váš majetek i vaše soukromí. Navíc, pokud budete chtít byt pojistit, bude jejich instalace velmi často jednou z podmínek před uzavřením smlouvy.

Bezpečnostní dveře jedině do nové zárubně

Je však třeba počítat s tím, že dveře této bezpečnostní třídy je třeba instalovat společně s novou zárubní. Na trhu rovněž existují bezpečnostní dveře, které lze instalovat do původní kovové zárubně. Často se provádí i vyvrtání otvorů do boků zárubně, aby při zamčení dveří mohly zajet zajišťovací čepy i do zárubně/zdi vedle dveří. Některé firmy však naopak dodávku dveří do původní zárubně zcela odmítají provádět. Mají k tomu hned několik důvodů:

  • původní zárubeň a panty nejsou přizpůsobeny pro bezpečnostní dveře, které jsou velmi těžké, panty se po čase mohou deformovat v důsledku nadměrné zátěže
  • původní zárubeň nebude k novým bezpečnostním dveřím těsně přiléhat

Jak fungují bezpečnostní dveře dodávané se zárubní?

Bezpečnostní dveře jsou vyrobeny z vysoce odolné oceli. Povrchová úprava však lze přizpůsobit přání zákazníka. Ten může vybírat z  nabídky několika barev včetně imitace různých druhů dřev. Pevná ocelová konstrukce dveřního křídla zajistí odolnost vůči odvrtání zámku i proti probourání díry do dveří.

Dokonalé ukotvení do stěny je zásadní, zdroj: htdvere.cz

Dokonalé ukotvení do stěny je zásadní, zdroj: htdvere.cz

Bezpečnostní zárubeň je rovněž vyrobena z kvalitní odolné oceli. Povrch nové zárubně však nemusí nutně kovovou konstrukci přiznat. Lze ho sladit s povrchem dveří. Zárubně jsou připraveny na velké zatížení těžkými bezpečnostními dveřmi. Zárubeň zároveň zcela přiléhá ke dveřím. Díky tomu je zajištěna nejen velká bezpečnost, ale také zvuková a tepelná izolace.

Bezpečnostní dveře třídy 3 jsou dále zajištěny třemi trny, které chrání panty a znemožňují vysazení dveří z pantů. Dalším bezpečnostním prvkem je devět bezpečnostních čepů, které zajíždí do stran i do podlahy při otočení zámkem. Tímto způsobem se eliminuje riziko vypáčení či vylomení dveří.

Výměna zárubně přitom není tak náročná, jak se může na první pohled zdát. Celou instalaci odborná firma zvládne během několika hodin. Tuto rychlost umožňuje využití rychleschnoucího betonu. Stabilitu nových zárubní umocňuje ukotvení pomocí roxforových tyčí a následné zalití betonem.