Jaký zvolit plot kolem vaší zahrady?

shutterstock.com

shutterstock.com

Přestěhovali jste se do nového domu? Oproti bytu je příjemnou změnou vlastní zahrada, kde můžete trávit slunečné dny. Ale abyste se na své zahradě cítili jako doma, je potřeba pozemek oplotit. Plot tvoří nejen fyzickou bariéru a zabraňuje vstupu cizích osob či zvířat. Ale také opticky oddělí vaši zahradu od okolí a některé typy plotů dokonce ochrání vaše soukromí před zraky sousedů. Proto je oplocení pozemku jednou z prvních starostí, kterou budete řešit po nastěhování do nového bydliště.

Druhy plotů

Možností, jak oplotit pozemek, je hodně. Při rozmýšlení, jaký typ plotu zvolit, je třeba se ohlížet na váš finanční rozpočet, ale také na praktičnost řešení. Pro většinu lidí je důležitá především ochrana soukromí a pochopitelně také vzhled plotu. Plot by se vám měl nejen líbit, ale také ladit s koncepcí vašeho domu.

Jaké možnosti oplocení přicházejí v úvahu:

  • živý plot
  • drátěný (pletivo)
  • dřevěný
  • plastový
  • zděný
  • gabiony
  • kovaný
  • hliníkový

Výčet variant je vskutku dlouhý. Připomeňme, že jednodušší ploty (živý, drátěný) volí lidé nejčastěji na předělu zahrad mezi sousedy. Na předělech zahrad je pak nejčastější kombinace drátěného a živého plotu. Drátěný plot oddělí pozemky fyzicky, nehrozí tak průnik zvířat na vaši zahradu. Živý plot vysázený kolem drátěného pak ochrání vaše soukromí.

Ostatní typy plotů jsou zdobnější než plot drátěný a zpravidla i dostatečně brání pohledu kolemjdoucích do zahrady. Hrana pozemku sousedící s ulicí bývá nejčastěji oplocena pevným plotem, který vypadá mnohem lépe než plot drátěný.

Drátěný plot

Drátěný plot vychází cenově velmi příznivě, navíc je velmi snadné postavit ho svépomocí během jednoho až dvou víkendů.

Plot sestává z kovových sloupků, které je třeba zabetonovat do země. Na sloupky se napnou tři vodorovné vodící dráty. Na sloupky i vodící dráty se připevní rozvinuté pletivo.

Drátěný plot nijak nechrání soukromí ani není právě okrasným doplňkem zahrady, proto bývá často doplněn hradbou ze živého plotu. Pro svou nízkou cenu však bývá hojně využíván, a to především jako předěl sousedních zahrad či jako zadní plot směrem do pole.

Dřevěný nebo plastový plot?

Neopakovatelné kouzlo přírodního materiálu oslovuje lidi po celá staletí. Dřevěné ploty jsou proto klasikou a hodí se do moderní zástavby i na venkov ke starým chalupám. V dnešní době již ustupuje klasický plaňkový plot modernějším podobám. Velmi oblíbené jsou ploty se zděnou podezdívkou a sloupky. Mezery mezi nimi vyplňují dřevěné plotovky.

Dřevěná výplň plotu perfektně chrání vaše soukromí, pokud umístíte jednotlivé plotovky dostatečně blízko sebe. Nevýhodou dřevěného plotu je však nutnost provádění pravidelných ochranných nátěrů.

Alternativou mohou být plastové plotovky, které často velmi zdařile napodobují ty dřevěné, dokonce i strukturou povrchu. Jejich velkou výhodou je naprostá bezúdržbovost. Nevýhodou ale vyšší hmotnost a mnohdy barevná nestálost.

Zděný plot s dřevěnou výplní je u nás velmi oblíbený, zdroj: plotybratislava.sk

Zděný plot s dřevěnou výplní je u nás velmi oblíbený, zdroj: plotybratislava.sk

Zděný plot

V poslední době je velmi oblíbený plot zděný, který elegantně lemuje pozemek kolem silnice s veřejným osvětlením. Záleží už jen na vás, zda zvolíte plnou zeď nebo nízkou zídku s vyššími sloupky a mezery mezi sloupky vyplníte jiným materiálem – dřevem, hliníkovými plotovkami nebo kovanými mřížemi.

Volit můžete také různé typy tvárnic od obyčejných cihel či tvárnic, přes ozdobné tvárnice napodobující kámen až po kamenné zídky.

Gabiony

Zajímavou kombinaci materiálů představují gabionové ploty. Drátěné koše – gabiony – lze vyplnit kameny, kolem pozemku tak vznikne jakási kamenná zídka. Ale drátěné koše mohou prorůstat také různé dřeviny ať už listnaté nebo jehličnaté. Velmi efektně působí ploty kombinované, kde se v gabionech pravidelně střídá výplň kamenná a zelená.

Vjezd na pozemek

V místě vjezdu na pozemek je plot přerušen brankou pro pěší a bránou pro auta. Bránu lze vyřešit několika způsoby. Existují brány otočné, které mohou mít jedno nebo dvě křídla. Dvoukřídlá otočná brána může být rozdělena na dvě stejně velká křídla nebo na jedno menší a jedno větší. Menší křídlo poslouží při samostatném otevření jako branka pro pěší.

Větší oblibě se však těší brány posuvné. Ty lze instalovat všude tam, kde je dostatečně široký vjezd na pozemek. Posuvná brána totiž pro své otevření vyžaduje vedle vjezdu prostor minimálně ve stejné šíři jako je šíře vjezdu, u samonosných bran ještě o třetinu více.