Malý byt vyžaduje chytrá a úsporná řešení

shutterstock.com

Nový byt, třeba malý, je pro mladého člověka výzva, jak se osamostatnit a splnit si sen vytouženého bydlení. Pro mladou rodinu je zase byt přechodným řešením. I malý byt může být útulným domovem, pokud budete mít dopředu promyšlené uspořádání nábytku. V dnešním článku vám doporučíme několik tipů, které vám bydlení v malém prostoru usnadní.

Obzvlášť nové byty v Praze jsou pro mnohé finančně nedostupné, proto je v této lokalitě zájem především o menší byty. S tím souvisí požadavky na efektivní využití prostoru pro maximální užitek.

Základem je úložný prostor

Pokud bytu náleží malý sklep či komora, pak máte značnou výhodu oproti bytům, jimž tyto prostory chybí. Objemné věci jako kufry, sezónní oblečení, sportovní nástroje, nářadí a podobně musí mít své místo. A mít je pohozené jen tak, někde po bytě, není hezké ani praktické. Bez skříní se prostě v malém bytě neobejdete. Abyste ušetřili místo a měli dostatek úložného prostoru, vsaďte na vestavěné skříně, které ideálně využijí jakýkoliv prostor až do stropu. Co se týče designu, měli byste vybírat co nejjednodušší provedení, které by bylo barevně sladěné s celým interiérem. Výhodné může být použití zrcadel, které dokáží prostor opticky zvětšit. To se týká zejména úzkých chodeb.

Posuvné dveře zaberou méně místa, zdroj: shuttestock.com

Pohovka a lůžko v jednom

V malém bytě bude velmi náročné efektivně umístit lůžko, které by nekazilo design a uspořádání celého interiéru. Mladým lidem nevadí, když postel dominuje místnosti, v níž odpočívají či se dívají na televizi. Pokud by vám ale takové řešení nevyhovovalo, máte na výběr hned z několika možností. První variantou je výklopná postel, která bývá součástí nábytkové stěny, jež dominuje i úložnými skříňkami. A dalším typem je rozkládací pohovka s úložným prostorem. Ve dne bude pohovka sloužit pro návštěvy, v noci vám poskytne kvalitní spánek.

Nástavba na spaní, zdroj: shutterstock.com

Spojte obývací část s kuchyní

V malém bytě je nevýhodné mít místnost zvlášť pro kuchyň, zvlášť pro obývací pokoj případně jídelnu. Spojte tedy obývací část s kuchyní – dnes je to velmi moderní řešení. Prostor se zvětší a nebude působit tak stísněně jako dvě oddělené místnosti.

Hledáte byty na prodej Praha? Nabídka je široká, aktuálně je volných tisíce bytů po celé Praze.

Vaření pak můžete spojit se sledováním televize, nebo s komunikací s partnerem či rodinou. V menším bytu je spojení obývacího pokoje s kuchyní vždy kompromis, který je na úkor ztráty soukromí. Avšak pokud v bytě žijete sami nebo s partnerem, určitě to nebude představovat problém.