Šíří se k vám hluk přes zeď? Poradíme, jak jej zmírnit

shutterstock.com

shutterstock.com

Domov by měl být pro každého nejmilejším místem a oázou klidu. Po náročném pracovním dni většina lidí touží po odpočinku. V bytových domech však není až tak jednoduché si úplný klid zajistit. Hluk od sousedů vás může rušit nejen přes den, ale dokonce i v noci. Existují však řešení, jak rušivé zvuky odstranit.

Zdroj hluku

V bytovém domě vás mohou rušit sousedé za zdí hlasitým hovorem nebo nahlas puštěnou televizí či hudbou. Tím ale výčet problémů nekončí. Pokud bydlíte v nižších patrech, pocítíte větší frekvenci pohybu na hlavní chodbě. Věčné dusání po schodech a hovor procházejících rozhodně na klidu domovu nepřidají. Z hlavní chodby také může přicházet hluk od výtahu. Nejvíce ho potom vnímají obyvatelé posledních pater, kde hlučí strojovna výtahu.

Pokud vás hluk od sousedů nebo z hlavní chodby ruší, můžete tento problém vyřešit pomocí odhlučnění stěn. Abyste neinvestovali do odhlučnění zbytečně, zjistěte nejprve, odkud přesně hluk přichází. A zvukovou izolaci instalujte na inkriminované stěny.

Možností protihlukové izolace stěn je několik. V zásadě však rozlišujeme dva typy:

  • kontaktní konstrukce – pomůže vyřešit problémy s běžným hlukem, dokáže zvýšit neprůzvučnost stěny o 5 až 15 dB v závislosti na tloušťce izolace
  • bezkontaktní konstrukce je velmi účinná i proti extrémnímu hluku, nevýhodou jsou však vyšší prostorové nároky, a tudíž zmenšení místnosti, další nevýhodou je vyšší náročnost instalace

Kontaktní konstrukce odhlučnění stěny

Při nižší míře hluku postačí zvolit jednodušší postup, tedy kontaktní odhlučnění stěny. Zvuková izolace se instaluje přímo na inkriminovanou stěnu např. izolační desky Wolf. Využívá se obložení stěny akustickými deskami z různých materiálů, které pohlcují hluk. Nejoblíbenější jsou desky z akustické pěny.

Akustické desky se vyrábí v různé tloušťce a lze je lepit přímo na stěnu. Pokud zvolíte nejtenčí desky o tloušťce cca 1,5 cm, zlepšíte pohltivost hluku o zhruba 5 dB. Tloušťka izolační vrstvy však může dosáhnout až 6,2 cm. Takováto izolace již slibuje pohltit až o 15 dB více než původní stěna.

Akustické desky lze lepit přímo na stěnu. Nemusíte se obávat, že by instalace akustické izolace měla negativní vliv na vzhled stěny. Akustické desky lze překrýt sádrokartonem, což ještě umocní zvukovou izolaci stěny. Stejně tak lze desky překrýt omítkou nebo polepit keramickými obklady.

Tip: Podívejte se na nové nenápadné sítě proti hmyzu

Bezkontaktní odhlučnění stěny

Nejefektivnější je bezkontaktní odhlučnění stěny. Jeho provedení je ovšem náročnější. K odstranění velkého hluku je třeba využít nejen moderních izolačních materiálů, ale také izolačních vlastností vzduchu. Zvuková izolace tudíž není lepena přímo na zeď, ale je potřeba umístit ji zhruba 5 cm ode zdi. Tím se zamezí přenosu hluku ze zdi do interiéru vašeho bytu.

Zhruba 5 cm ode zdi se zbuduje konstrukce například z dřevěných hranolů. Tato konstrukce bude držet novou stěnu, která vznikne před původní zdí. Teprve na tuto konstrukci se připevní akustické desky, případně přes ně ještě modrý sádrokarton (typ sádrokartonu vhodný všude, kde je třeba docílit pohlcení hluku). Jako zvukový izolant zde tedy působí nejen stěna z akustické pěny, ale také vzduchová mezera mezi novou stěnou a původní zdí.