Chcete mít psa v bytě? Budete muset přizpůsobit bydlení

shutterstock.com

shutterstock.com

Pořízení psa je krok, ke kterému by měl každý přistupovat velmi zodpovědně. Pes je živý tvor a má své potřeby a to nejen fyzické, ale i psychické! Lidé, kteří chtějí psa chovat v bytě, musí zvážit mnohem víc pro a proti než ti, kteří vlastní domek se zahradou. A nejvíc by si tento krok měly promyslet pořádkumilovné hospodyňky, aby pro ně negativa spojená s pořízením psa nepřevážila nad pozitivy.

Zvýšené nároky na úklid

S přítomností psa v bytě je především spojeno velké množství vypadaných chlupů, kamkoliv se podíváte. Jediným způsobem boje s nimi, je mít vysavač neustále v pohotovosti. V tomto ohledu je mezi psími plemeny nejméně problematický pudl, který nelíná. Je ovšem třeba pečovat o pravidelné stříhání jeho srsti.

Krom častého vysávání se připravte i na vyšší frekvenci malování. Pořádný flek na zdi stihne urousaný pes vykouzlit jedním otřením se o stěnu, ještě než se po procházce stihnete vyzout. Jako prevenci těchto nehod lze využít omyvatelných nátěrů stěn. Důležité je si dávat pozor pokud jste alergici, případná studie, která je zaměřená na tuto problematiku je zajisté nutnost přečíst aby jste i vy věděli, jaký vhodný pes pro alergiky skutečně je.

Za nepříznivého počasí musíte počítat s důkladným omýváním tlapek po příchodu z venku. A někdy tato práce nekončí jen u nohou, ale je třeba očistit i srst, pokud se pes znečistí blátem.

Někdy vám však pes s úklidem naopak pomůže, například drobečky pod jídelním stolem „uklidí“ za vás neuvěřitelnou rychlostí.

Poničení interiéru

K ničení zařízení bytu může docházet jak z nudy, tak nedopatřením. Větší psi pouhým jedním máchnutím ocasem mohou ze stolu srazit sklenici vody či volně postavené dekorace v jeho dosahu. Není radno ani ponechávat bez dozoru volně visící elektrické kabely. Jednak psa lákají ke hře, ale může o ně také omylem zavadit a srazit tak na zem notebook či externí disk.

Zvolit podlahu vhodnou pro pobyt psa v bytě také není jednoduché. Laminátové podlahy jsou příliš hladké a pes na nich snadno uklouzne. Dřevěné podlahy a levnější PVC se působením drápů velmi záhy poškrábou a zničí. Z koberce se pro změnu špatně odstraňují chlupy.

Proti této zátěži jsou odolnější kvalitní linolea nebo marmoleum, na němž se sice nějaké ty škrábance vytvoří, ale patrné jsou jen při zkoumání podlahy z velké blízkosti. Také je vhodné volit podlahu s ohledem na zvukovou izolaci.

Při soužití se psem v bytě často dochází k situacím, kdy čtyřnohý člen rodiny rozkouše boty nebo dokonce nábytek. S velkou oblibou psi ukořistí také části dětských stavebnic či mobilní telefony. Předejít těmto nevhodným jevům lze přizpůsobením bytu. Cennější a rozbitné předměty přemístit do vyšších sfér, stejně jako je schováváme před malými zvědavými dětmi. To však není komplexní řešení situace. Všechny předměty do výše přestěhovat nejde a toto opatření zároveň neřeší nejčastější příčinu ničení věcí – psí nudu.

Jak jednoduše zařídit doma příjemné prostředí i v parných dnech? Vyzkoušejte mobilní klimatizaci.

Jen pes, který dostává správnou a dostatečnou péči, se bude chovat vhodně. Aby si nevšímal našich věcí, potřebuje dostatek jiných zajímavých podnětů. Ty mu mohou zajistit psí hračky, ale také lidská pozornost a péče a časté venčení. Psa chovaného v bytě je třeba venčit alespoň třikrát denně. Pokud chodíte do práce, mnoha problémům předejdete, když před svým odchodem psa důkladně unavíte dlouhou ranní procházkou. Po ní dokáže většinu času, který strávíte v práci, prospat. Tím se minimalizuje čas, po který by se mohl pes sám doma nudit či být smutný.

Vlastní místo

Pes, stejně jako člověk, cítí potřebu mít nějaký prostor, který bude jen jeho. Tuto funkci velmi dobře plní pelíšky. Stejně tak by měl pes mít jedno určené místo pro misku na vodu a na jídlo. Přemýšlejte o tom již v okamžiku při výběru bytu či katalogového domu. Usnadníte si tím mnoho starostí v budoucnu.