Druhy sprchových koutů

shutterstock.com

shutterstock.com

Sprchový kout umožňuje sprchování vestoje, které je mnohem pohodlnější než rychlá sprcha ve vaně. Je pohodlnější nejen pro mladou generaci, ale také pro starší méně pohyblivé osoby, které mají problémy se vstupem do vysoké vany. Ve větších koupelnách lidé volí sprchový kout i vanu, v malých prostorách může naopak sprchový kout vanu zcela nahradit, čímž se ušetří místo ve stísněné koupelně.

Druhy sprchových koutů

Sprchové kouty se vyrábí v různých rozměrech i tvarech, proto není problém vybrat příhodný sprchový kout pro vaši koupelnu. Pokud zařizuje zcela nový byt, tak máte situaci jednodušší, protože si můžete vybrat zcela dle vašich představ. Plánuje-li rekonstrukci koupelny, musíte již respektovat dispoziční omezení, případně omezení technické (umístění odpadů a výška vaničky). Na toto riziko vás u jednotlivých variant upozorníme. Z jakých typů sprchových koutů můžete vybírat:

Sprchový box

Jedná se o ucelený box, který sestává z vaničky, zástěny s dvířky a dvou pevných stěn. Tyto stěny, které jsou pevnou součástí sprchového koutu často obsahují masážní prvky. Sprchové boxy proto patří k nejdražším variantám.

Obyčejný sprchový kout s vaničkou

Nejběžnější podoba sprchového koutu se skládá z vaničky a zástěny s dvířky. Tento sprchový kout se instaluje do rohu koupelny, dvě stěny koutu tím pádem tvoří stěny koupelny obložené kachličkami, z dalších dvou stran kout ohraničuje zástěna.

Sprchový kout bez vaničky

V posledních letech se rozmáhají také sprchové kouty bez vaničky. Takový sprchový kout tvoří pouze zástěna. Místo vaničky tvoří dno koutu podlaha obložená stejnou dlažbou jako podlaha celé koupelny. Dno koutu je mírně vyspádováno směrem k odtokovému žlábku, který odvádí vodu do odpadu. Sprchové kouty s odtokovým žlábkem vypadají velmi elegantně, zároveň jsou také velmi praktické. Jednoduše vytvoříte bezbariérový sprchový kout. Jedinou nevýhodou je, že je potřeba dopředu počítat s prostorem pro odtokový žlábek.

Vyzděný kout

Pokud máte v koupelně nějaký výklenek, lze ho využít jako vyzděný sprchový kout, který bude ze tří stran obklopen obloženou zdí a zakoupíte pouze skleněná dvířka.

Čtvrtkruhový sprchový kout šetří prostor, zdroj: shutterstock.com

Čtvrtkruhový sprchový kout šetří prostor, zdroj: shutterstock.com

Tvary sprchových koutů a typy otevírání

Běžně k dostání jsou sprchové kouty, jejichž půdorys bude ve tvaru:

  • čtverce
  • obdélníku
  • čtvrtkruhu

Čtvrtkruhové sprchové kouty jsou vhodné do menších koupelen. Výtečně šetří prostor v koupelně, ovšem pochopitelně na úkor prostoru uvnitř sprchy. Čtvercové a obdélníkové sprchové kouty naopak nabízí více místa ve sprše.

Rozměry sprchových koutů jsou opět velmi variabilní. Nejmenší sprchové kouty začínají na rozměru 75 x 75 cm, ale dostat se můžete až k prostorným obdélníkovým koutům 120 x 80 cm.

Druhy vaniček

Pokud se rozhodnete pro klasický sprchový kout s vaničkou, máte opět hned několik možností, jakou vaničku zvolit. Nejběžnější vaničky mají nízký okraj, který je však při vstupu do sprchy nutné překonat jako schůdek. Další možností jsou vaničky s vysokým okrajem, které je možné napustit vodou, čímž vznikne miniaturní vana například pro koupání malých dětí. Velice elegantní a moderní jsou potom ploché vaničky, které vystupují jen mírně nad úroveň podlahy koupelny. U těchto vaniček je však podobná podmínka jako u koutů s odtokovým žlábkem, je třeba předem myslet na místo pro odpad (ne vždy tak lze tuto vaničku použít při rekonstrukcích). Tyto ploché vaničky jsou ideálním řešením pro osoby s omezenou hybností.