Družstevní vlastnictví se opět vrací. Proč se o něj zajímat?

sedmikraskabyty.cz

sedmikraskabyty.cz

Pokud uvažujete o koupi bytu, jistě i vy budete stát před otázkou, jestli pro vás bude výhodnější koupit byt do osobního vlastnictví nebo byt družstevní. Družstevní vlastnictví se totiž v současné době opět vrací „do módy“ a o byty v této formě vlastnictví je značný zájem. Proč byste o tomto typu vlastnictví měli uvažovat?

Rozdíly nejsou nijak markantní, ale…

Základní rozdíl mezi bytem v družstevním a osobním vlastnictví je ten, že pokud máte byt v družstvu, vlastníte byt nepřímo – máte totiž členský podíl v družstvu, ze kterého vyplývá právo na pronájem bytu. Jestliže vlastníte byt v osobním vlastnictví je logicky váš. S tímto rozdílem jsou spojené i náklady na bydlení. Jako majitel družstevního bytu platíte nájemné, které zahrnuje poplatky za služby, fond oprav a případně splátku anuity.

Podívejte se na nové byty v Hloubětíně s vynikající dopravní dostupností

Jako vlastník bytu platíte obvykle nižší částku, protože přispíváte jen do fondu oprav a poplatky za spotřebu energií ve společných prostorách. V obou případech je nutné počítat s tím, že výše splátky se odvíjí od velikosti bytu.

Rozdíly přicházejí v případě, pokud budete chtít s bytem jakkoliv nakládat – třeba ho prodat. Prodej členského podílu musí schválit družstvo nadpoloviční většinou.

zdroj: sedmikraskabyty.cz

zdroj: sedmikraskabyty.cz

S družstevním bytem to může být snadnější

Pokud chcete prodat byt v družstevním vlastnictví, naskýtá se vám značná výhoda. De facto dochází vlastně k převodu podílu v družstvu, ke kterému stačí písemná smlouva, která musí odpovídat stanovám družstva. Velkou výhodou je, že převod členského podílu nepodléhá dani z převodu nemovitostí.

Zajímavostí je, že se pražský trh s realitami probouzí a roste počet prodaných bytů i prostřednictvím družstevního vlastnictví.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že družstevní vlastnictví je pojmem především z minulosti, opak je pravdou. Některé nové bytové projekty v Praze zkouší nabízet byty právě prostřednictvím družstevního vlastnictví.

Výhodou družstevních bytů je také v současné době nižší pořizovací cena. Právě z tohoto hlediska jsou byty vhodné pro všechny. Nevýhodou ovšem je, že na družstevní byty banky až na výjimky neposkytují hypoteční úvěry. Je nutné si tedy zřídit jiný druh úvěru. S tím ale nebývá větší problém.

Konečné rozhodnutí je na vás, zda půjdete cestou družstevního vlastnictví po zvážení všech výhod a nevýhod nebo si koupíte nový byt v Praze 9 klasicky do osobního vlastnictví.

2 comments for “Družstevní vlastnictví se opět vrací. Proč se o něj zajímat?

  1. milan
    14.2.2013 at 13:08

    Nevim no, prodavame druzstevni byt a zajemce to spise odrazuje :(

  2. Chose
    10.8.2016 at 17:24

    Hezká skrytá reklama…byty v družstvu dávno vyšli z módy a jsme jeden z posledních států kde je tolik bytů v družstevním vlastnictví. Ostatní už prozřeli…

Comments are closed.