Hledáte pronájem či kupujete byt v Praze?

Hledáte nějaký byt? Chcete se přestěhovat do naší matičky Prahy, ale nevíte si rady? Přemýšlíte, jestli je výhodnější byt koupit nebo si jej jen pronajmout? Pokud vás tyto témata zaujaly, tak si přečtěte náš článek a dozvíte se mnohem víc. Protože obě z těchto variant mají své klady i zápory.

Doba vám přeje, protože momentálně klesla cena bytů, a to především v méně oblíbených lokalitách. Zejména panelové byty již nejsou tak atraktivní a cena šla dolů i o desítky procent. Záleží také na tom, zda hledáte zařízený byt nebo si ho raději vybavíte dle vlastních představ. S tím souvisí otázka, která napadne většinu z nás jako první. Je lepší byt koupit nebo pronajmout? Obě varianty mají své výhody a nevýhody.

Pronájem bytu

Pronajmout si byt zní mnohem jednodušeji, méně papírování a tak podobně. Někdo by ovšem řekl, že budete měsíc co měsíc dávat peníze cizím lidem místo placení hypotéky na vlastní byt. To je sice pravda, ale na druhou stranu nebudete mít s bytem tolik starostí, protože většinu problémů u pronájmu řeší pan domácí.

Dalším plusem je i to, že se můžete kdykoliv odstěhovat. Což se hodí zejména, pokud nemáte rodinu nebo stabilní zaměstnání. Pronájem bytů v Praze je také vhodný pro ty, kdo nechtějí zůstat trvale.

Koupě bytu

Jasné plus, které tímto získáte je, že peníze budete dávat za konkrétní věc, která vám bude jednou pravděpodobně patřit. Pravděpodobně proto, že pokud nezvládnete splácet půjčku nebo hypotéku, můžete nakonec skončit s prázdnýma rukama (banka vám bydlení zabaví). Ovšem na rozdíl od pronájmu si v bytě můžete dělat co chcete, investovat do něj a upravovat k obrazu svému.

Bohužel často je to dost složité se stěhováním. Pokud byt není v žádané lokalitě, na prodej můžete čekat dlouhé měsíce. I třeba při prodeji bytu v Praze jsou lokality, o které není příliš velký zájem. Navíc při převodu hypotéky můžete i mnoho prodělat, protože současná tržní cena je vlivem situace na trhu pravděpodobně nižší než kupní.

Na otázku jestli koupit nebo pronajmout bydlení nelze jednoznačně odpovědět,. Měli byste se rozumným pohledem podívat na svoje současné možnosti, ale především výhled do budoucna. Promyslet všechny možné varianty se totiž hodí mít dopředu. Rozhodnout se tak, aby to pro vás bylo co nejjednodušší a nejvýhodnější.