Jak na financování

Jaké jsou možnosti financování nemovitosti? Který způsob je nejvýhodnější a proč zvolit právě něj zjistíte na následujících řádcích.

Financování formou hypotéky

Produkt, který je přímo určen na financování nemovitostí je hypotéka. Ručíte tak svou nemovitostí (nebo jinou dle dohody) a oproti této zástavě vám banka poskytne peníze. Hypotéka se většinou pohybuje v rozmezí 50-80% hodnoty nemovitosti, ale zřídka se lze setkat i s hypotékami na 110%.

Výše úroku závisí na aktuální situaci na finančním trhu a v současné době například mBank nabízí nejnižší úrok lehce pod 3% ročně. U některých bank jsou ale hypotéky svázány s různými poplatky a tak je důležité spočítat si celkovou cenu – ideálně převést na úroky p.a. (per anual / roční).

Hypotéka se poskytuje běžně v rozmezí 200 000 – 5 000 000 Kč. Ovšem záleží na vaší bonitě, která se odvíjí především od vašich současných příjmů.

Úvěr ze stavebního spoření

Jednou z často využívaných možností pro získání menšího finančního obnosu je úvěr ze stavebního spoření. Výhodou je, že se nemusí ručit nemovitostí, a proto je vyřízení o dost jednodušší. Z pravidla je ale úvěr poskytován za vyšší úrok než v případě hypotéky. Hodí se především na rekonstrukce nebo dokrytí koupě nemovitosti.

Půjčka od rodičů, kamarádů či jiné osoby

Někteří lidé mají výhodu v tom, že se v jejich rodině nachází příbuzný nebo kamarád, který je ochotný půjčit peníze. Nicméně tato možnost se doporučuje spíše na pokrytí menších výdajů například na vybavení místo spotřební půjčky.

 

2 comments for “Jak na financování

  1. barbora t.
    29.4.2014 at 12:18

    Nám se vyplatilo, když jsme si vzali na hypotéku poradce. Snížil nám úrok. Myslím, že jednotlivec nemá šanci na výhodnou hypotéku dosáhnout….

  2. dáša
    2.5.2014 at 11:14

    jj určo souhlas, já zkoušela nejdříve shánět hypotéku sama, ale tvrdě jsem narazila, chtěli jen papíry, skoro se mnou nejednali a nabízeli i dost vysoké úroky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *