Jak se projeví zvýšení DPH do cen nemovitostí?

Na podzim 2011 se má zvýšit základní sazba DPH, jak se to projeví do cen nemovitostí?

Spoustu lidí šokovala zpráva o zvyšování DPH neboli sjednocování sazeb (pochopitelně na tu vyšší sazbu). V původním návrhu bylo sjednocení na 20%. Tento návrh naštěstí dnes již neplatí. Aktuálně se mluví o sazbě 14% pro rok 2012 a v roce 2013 jednotná sazba 17,5%. Je to tedy u průměrného bytu či domu částka ve statisících korun. Těžko se dá předpokládat, že developeři tuto částku plně nepromítnou do konečné ceny pro spotřebitele. Díky slabé poptávce v posledních letech již nemají příliš rezerv, které by mohli využít k omezení růstu cen.

Plánujete-li nákup nemovitostí od developerů, je vhodné to stihnout v nejbližších měsících. Toto rozhodnutí vám může ušetřit mnoho peněz. Lze předpokládat, že podobně se zachová více lidí a krátkodobě mohou ceny nemovitostí o něco vyrůst.

DPH se platí jen u developerů

Důležité je připomenout, že DPH se platí jen při koupi bytu od developerů. Pokud si byt koupíte od soukromé osoby, placení DPH se vás netýká a ceny se pravděpodobně nezvýší. O urychlení koupě by tedy měly uvažovat jen lidé, kteří si plánují koupit nový byt či dům.

A na samotný závěr nezapomínejte, že naděje umírá poslední a zákon ještě není schválený. Vše tak nakonec může být úplně jinak.