Jak stanovit výše nájemného

Nevíte jak nastavit správnou výši nájemného?  V dnešním článku vám popíšeme, jak byste měly postupovat.

Výše nájemného se obvykle řídí lokalitou a vybaveností nemovitosti. Bohužel častým problémem majitelů nemovitostí je, že projdou nabídky realitních serverů a vymyslí nějakou cenu. A kde je při takovém postupu problém? Každá nemovitost je unikátní, například každý byt má jiné dispozice či vybavenost. Je rozdíl pronajímat starý vybydlený byt v paneláku nebo nový. Majitelé často svůj byt přeceňují.

U domu nezapomínejte na alespoň základně upravenou zahradu.

Sepište si klady a zápory nemovitosti

Každému majiteli bytu, který přemýšlí o pronájmu proto doporučujeme si sepsat klady a zápory jeho nemovitosti. Doporučujeme k tomuto přistupovat upřímně, třeba přízemní byt je značná nevýhoda. Na těchto záporech se pokusit zapracovat – třeba je dobré vystěhovat starý nábytek a pokoje vymalovat. Dost často se na to zapomíná, ale na fotkách realitních serverů to pak nevypadá hezky a přece nejdříve vybírají oči!

Stanovení ceny pronájmu

Při oceňování nájmu dost záleží na tom, jak rychle chcete byt pronajmout. Druhým důležitým hlediskem je aktuální poptávka po pronájmech v místě. A posledním je samozřejmě adekvátní nastavení pravidel pronájmu – zda uvádět cenu včetně inkasa a jakou výši kauce zvolit.