Jak vypadá práce realitního makléře?

shutterstock.com

shutterstock.com

Trh s nemovitostmi se neustále hýbe a většina prodejců ale i kupujících volí pohodlnější a mnohdy i bezpečnější variantu a za svého průvodce na trhu s nemovitostmi zvolí realitního makléře. Mohlo by se tedy zdát, že toto povolání nabízí nejen časovou flexibilitu, ale také mnoho příležitostí k výdělku. Nicméně nic není tak snadné, jak to na první pohled vypadá. Co všechno vlastně obnáší práce realitního makléře?

Základní předpoklady

Práce realitních makléřů je velmi různorodá a zajímavá, ale také náročná a především, není vhodná pro každého. Dobrý realitní makléř byl měl disponovat nejen dostatečnými znalostmi a zkušenostmi, ale neobejde se při své práci také bez určitých vrozených povahových rysů. Základními předpoklady realitními makléře by měly být:

  • minimálně středoškolské vzdělání s maturitou
  • obchodní duch
  • příjemný projev
  • dobrý vztah k lidem
  • výborné komunikační schopnosti
  • schopnost empatie
  • řidičský průkaz

V České republice není činnost makléřů nijak limitována nutností dosažení speciálního vzdělání či certifikátu. Ale například na Vysoké škole ekonomické v Praze se objevila možnost získat certifikát realitního makléře. Ten by měl následně sloužit k lepší orientaci zákazníků mezi realitními makléři, získaný certifikát by tak měl vypovídat o určitém stupni vzdělání i praxe a potažmo i důvěryhodnosti konkrétního makléře. Více se dočtete na stránkách VŠE.

Dobrých realitních makléřů je stejně málo jako dobrých řemeslníků

Realitního makléř musí být odborník v řadě oblastí

Náplň práce realitního makléře nespočívá jen v hledání zájemců o prodej nebo koupi nemovitosti. Musí zprostředkovat i jejich kontakt a získat důvěru obou stran, což vyžaduje výborné komunikační schopnosti. Je třeba počítat nejen s různými požadavky obou stran, ale také s tím, že makléř bude nucen jednat s různými typy lidí a musí předcházet vzniku zbytečných sporů.

V případě, že prodává nemovitost, o niž projeví zájem hned několik lidí, je úkolem makléře odhadnout, který ze zájemců je nejdůvěryhodnější a s kým bude pro prodávajícího nejvýhodnější podepsat kupní smlouvu (zde hraje roli nejen to, jakým způsobem hodlá zájemce nemovitost financovat, ale také makléřův odhad osobnosti zájemce, zda nehrozí, že by v průběhu jednání od podepsání smlouvy ustoupil či neustále měnil své požadavky).

Až 64% nemovitostí se prodá zájemci, který bydlí v okruhu 10 kilometrů od daného místa

Při prodeji nemovitosti začíná realitní makléř vždy inzercí nemovitosti na internetu, v tisku a případně transparentem na dané nemovitosti. Musí udělat pěkné fotky a vyzdvihnout klady dané reality. Vystavením inzerátu, ale jeho práce teprve začíná!

Po vystavení inzerátu následuje organizace prohlídek nemovitosti a jednání se zájemci. Realitní makléř dále zajišťuje znění rezervační i kupní smlouvy, zajišťuje schůzky k jejich řádnému podepsání, pomáhá také s bezpečným uložením peněz.

Jako službu navíc může makléř nabízet podání žádostí o převodu nemovitosti na katastr. Součástí jeho práce bývá i zajišťování financování nemovitosti hypotékou. Rovněž může být nápomocen prodejci nemovitosti, který potřebuje rychle získat peníze kvůli uvalení exekuce na nemovitost, realitní makléř může jednat s exekuční společností a zajistit vše potřebné.

Neodradili-li vás předchozí řádky, přečtěte si článek o tom, jak se stát realitním makléřem. Práce je to jistě zajímavá a různorodá. Určitě se tak nudit nebudete!

Práce pro realitní kancelář

Začínající realitní makléř si zpravidla netroufne pracovat samostatně a založit vlastní firmu. Volí tedy „zaměstnání“ v realitní kanceláři, kde může získat potřebné zkušenosti a patřičné zázemí. Ta zajistí makléři potřebná počáteční školení, nabídne dlouholeté zkušenosti a pro zapracování práci pod vedením zkušenějšího kolegy. Na druhou stranu jsou s touto prací také spojeny povinnosti. Řada realitních makléřů pracuje pro realitní kancelář na živnostenský list, což znamená, že výše výdělku závisí na množství prodaných nemovitostí a dohodnuté provizi.