Jak vyřešit akustiku domácí zkušebny

alfacoustic.cz

alfacoustic.cz

Žádná kapela, ani amatérská, se neobejde bez zkušebny. Prostor k secvičení skladeb je pro každou kapelu nezbytností. Ovšem ne každá skupina si může dovolit pronajmout profesionální zkušebnu. Proto se zařizují například v garážích nebo bývalých prádelnách, které se nachází v přízemí bytových domů. Akustické podmínky těchto prostor však nevyhovují ani kapele ani lidem bydlícím v přilehlém okolí.

Co znamená odhlučnění zkušebny?

Odhlučněním zkušebny mohou být myšleny dvě různé věci:

  • odhlučnění s ohledem na sousedy – v tomto případě jde o to, aby zvuky linoucí se ze zkušebny byly minimalizovány tak, aby nerušily obyvatele přilehlých domů či bytů
  • zlepšení akustiky zkušebny – v klasické místnosti bez jakýchkoliv úprav nemůžete dosáhnout ideálních akustických podmínek, hudebníky může rušit dlouhý dozvuk (v extrémním případě až ozvěna). Ten vzniká odrážením produkovaného zvuku od stěn místnosti a při hudební produkci působí velmi rušivě.

Při odhlučňování zkušebny je tedy třeba si uvědomit, jakým způsobem potřebujete místnost odhlučnit a podle toho zvolit vhodné akustické materiály.

Odhlučnění směrem ven

Zvuk se přenáší nejen vzduchem, ale především konstrukcí budovy. Potřebujete-li odhlučnit zkušebnu s ohledem na sousedy, je vhodné přistoupit k odhlučnění:

  • oken
  • dveří
  • stěn a stropu

Odhlučnění podlahy většinou nutné není vzhledem k tomu, že zkušebny vznikají spíše v suterénu budovy. Jinak je odhlučnění podlahy zkušebny tím největším oříškem, protože právě nejhlučnější aparatury jsou umístěny přímo na zemi.

Aby se zvuk nešířil ven okny, je možné instalovat izolační trojsklo. Nebo využít levnější varianty a pořídit těžké závěsy, které hudbu utlumí. Jako vstupní dveře je třeba použít těžké dveře s pevnými panty. Jejich izolaci můžete zvýšit instalací těsnění do škvír.

Odhlučnění stěn a stropu lze provést buď polepením zdí a stropu rovnými deskami vyrobenými z lisované akustické pěny. Nebo lze přistoupit k vytvoření konstrukce z dřevěných či hliníkových profilů.

Na konstrukci připevníte modrý sádrokarton ( ten je mnohem hutnější než obyčejný sádrokarton, a je proto vhodný k odhlučnění místnosti). Prostor mezi stěnou a sádrokartonem zcela vyplňte minerální vatou (postačí vrstva cca 4 cm tlustá).

Zlepšení akustických podmínek uvnitř zkušebny

Ke zlepšení akustických podmínek uvnitř místnosti je třeba přistupovat odlišně. Holé stěny, nebo stěny obložené sádrokartonem budou vytvářet nepříjemně dlouhý rušivý dozvuk. Ten lze minimalizovat pomocí akustické pěny. Jedná se o polyuretanovou pěnu s otevřenou buněčnou strukturou, která snadno pohlcuje zvuk.

Pro zlepšení efektu se akustická pěna vyrábí různě tvarovaná, například sinusová (nejlevnější varianta) nebo jehlanová. Velmi vhodné je využít v místnosti kombinaci těchto dvou typů. Dále existují i jiné tvarové podoby, např. cutter, vlnky nebo chocolate.

Jeden z mnoha druhů akustické pěny, zdroj: alfacoustic.cz

Jeden z mnoha druhů akustické pěny, zdroj: alfacoustic.cz

Důležité je promyslet, jak velkou plochu stěn akustickou pěnou pokrýt. Celoplošným využitím akustické pěny totiž vytvoříte takzvaně akusticky mrtvou místnost, která rovněž není pro hudebníky ideální. V závislosti na velikosti i tvaru místnosti, dále také na tom, jaký typ hudby budete provozovat, postačí pokrýt 40-70% povrchu stěn akustickou pěnou.

Ideální poměr obložených a volných zdí zjistíte buď drahou metodou pokus-omyl nebo poradou s odborníky. Pro obložení stěn v blízkosti elektrických zásuvek je vhodné využít speciální samozhášivou akustickou pěnu. Běžná akustická pěna si také neporadí s pohlcením basů. K tomuto účelu je vhodné využít tzv. bass trap, které nalepíte do rohů místnosti.

1 comment for “Jak vyřešit akustiku domácí zkušebny

  1. CK
    19.10.2015 at 12:17

    Zdarvím, díky za skvělý článek. Zatím asi nejlepší a nejlépe napsaný na který jsem narazil. Ještě jednou díky, jen tak dál.

Comments are closed.