Jaké druhy žebříků by neměly chybět ve vaší domácnosti?

shutterstock.com

shutterstock.com

Nejen při práci kolem domu a na zahradě potřebujete žebřík. I uvnitř v bytě oceníte štafle či malé schůdky při věšení záclon, výměně žárovek a dalších drobných domácích opravách. Pomůžeme vám zorientovat se v široké nabídce žebříků a vhodnosti využití jednotlivých typů.

Materiál

Pod pojmem žebřík si možná většina lidí představí obyčejný dřevěný žebřík z dřívějších dob. Moderní doba však nabízí i modernější materiály. Žebříky se vyrábí nejen dřevěné, ale také kovové (hliníkové, ocelové) a na trhu se objevily dokonce žebříky laminátové, které postupně dřevěné žebříky vytlačují.

Hledáte moderní abstraktní obrazy nebo plastové barové židle do vašeho bytu?

Laminátové žebříky mají tu výhodu, že jsou nevodivé, proto jsou vhodné všude tam, kde budete pracovat poblíž elektrického vedení. Hliníkové žebříky zase vynikají velmi nízkou hmotností a dlouhou životností, jsou vhodné pro řemeslné práce i do obyčejné domácnosti. Dřevěné žebříky nadále využívají zahrádkáři a chataři.

Typy žebříků a jejich využití

  • Jednoduché žebříky – jedná se o klasický rovný žebřík s pevnou délkou, své využití najde tam, kde ho lze zapřít, uplatníte ho při česání ovoce ze stromů či při k vylezení na střechu domu.
  • Žebříky dvoudílné – jedná se opět o klasický rovný žebřík sestávající ze dvou dílů, které lze využít buď jako dva samostatné žebříky či oba díly spolu zapojit a vytvořit tak jeden žebřík o větší délce.
  • Dvojdílný žebřík s úpravou na štafle – dva neoddělitelné díly žebříku lze sestavit buď do podoby jednoduchého žebříku s možností prodloužení či do podoby štaflí.
  • Dvojdílný žebřík s úpravou na schody – tento typ žebříku sestává také ze dvou částí, které od sebe nejsou oddělitelné, tudíž z něj nelze vytvořit dva samostatné žebříky. Můžete ho využít buď jako jednoduchý rovný žebřík s možností vysunutí druhé části za účelem prodloužení žebříku, sestavit ho ale můžete i do podoby štaflí, u nichž lze posouvat jedno rameno tak, abyste štafle mohli stabilně postavit i na libovolné schodiště.
  • Třídílné žebříky patří k nejužívanějším především pro jejich univerzální využití a relativně malý rozměr ve složeném stavu. Žebřík sestává ze tří dílů, z nichž dva jsou spolu pevně spojeny, třetí lze volně oddělit a využít i jako jednoduchý žebřík. Trojdílný žebřík dále můžete sestavit do několika dalších podob – do podoby štaflí, štaflí s výsuvným ramenem, či do podoby jednoduchého žebříku složeného ze tří částí, čímž vytvoříte skutečně dlouhý žebřík.
  • Jednostranné schůdky ve tvaru A s možností namontování odkládací plochy jsou vhodné především do domácností, odkládací plochu využijí především hospodyňky při úklidu.
  • Dvoustranné schůdky mají vyšší stabilitu než schůdky jednostranné. Lze je využít při drobných domácích pracích, lze je považovat také za částečnou náhradu štaflí.
  • Pracovní plošina výborně poslouží řemeslníkům i těm, kteří opravují vlastní dům. Umožní pohodlnou práci do výšky 3,5 metrů. Výhodou je, že součástí pracovní plošiny je i žebřík. Práci navíc usnadňuje jednoduchá montáž i snadný přesun plošiny na jiné místo.

Teleskopické žebříky

Boj s nedostatkem místa zná snad každý z nás. V takovém případě je ideální volbou žebřík teleskopický, lze nejen snadno uskladnit například i do skříně, ale také převážet v autě. V teleskopické verzi můžete zakoupit nejen jednoduché žebříky, ale také štafle.

ALU teleskopický víceúčelový žebřík 380cm štafle, zdroj: az-impex.eu

ALU teleskopický víceúčelový žebřík 380cm štafle, zdroj: az-impex.eu

1 comment for “Jaké druhy žebříků by neměly chybět ve vaší domácnosti?

Comments are closed.