Jaké jsou technické požadavky na zábradlí?

shutterstock.com

shutterstock.com

Stavíte dům, jehož součástí je schodiště nebo balkón či terasa? Potom vás čeká také výběr zábradlí. Věděli jste ale, že při výběru zábradlí se nestačí řídit pouze vaším vkusem? Zároveň musíte zohlednit i to, aby vaše zábradlí splňovalo určitá bezpečnostní kritéria.

Kdy je nutné mít zábradlí?

Máte pocit, že zábradlí by na vašem schodišti působilo rušivě a raději byste dali vyniknout architektuře schodiště bez zábradlí? V určitých případech to možné je. Nicméně pravidla pro umístění zábradlí určuje norma ČSN 74 3305 Ochranná zábradlí. Tato norma se týká budov s běžným provozem, tedy rodinných domů a domů sloužících k ubytování osob či pro obchod a služby. Pokud zábradlí ve vašem domě nebude odpovídat této normě, riskujete problémy při kolaudaci stavby. Stejně tak můžete riskovat bezpečnost členů vaší rodiny i návštěv. Zábradlí brání nejen pádu z výšky, ale u schodiště má navíc podpůrnou funkci, kdy se ho člověk jdoucí po schodišti může přidržovat.

Podle výše zmíněné normy je možné ponechat schody bez zábradlí pouze, pokud jejich celková výška nepřekračuje 50 cm (tj, pokud se jedná o pouhé tři výstupné schody). Pokud schodiště překonává vyšší výškový rozdíl než půl metru, je třeba promyslet, jaké zábradlí k němu zvolit.

Jak vysoké musí být zábradlí?

Norma  ČSN 74 3305 rovněž určuje potřebnou výšku zábradlí. Výška zábradlí se měří jako svislice od povrchu pochůzné plochy k nejvyššímu bodu zábrany tvořené zábradlím. Výška zábradlí by měla být:

  • 90 cm – tzv. snížená výška zábradlí – zábradlí o této výšce lze instalovat všude tam, kde se  okraj pochůzné plochy nachází méně než 3 metry nad volným prostorem
  • 100 cm – základní výška zábradlí – se používá všude tam, kde je třeba zajistit pochůznou plochu ve výšce 3-12 metrů
  • 110 cm – zvýšené zábradlí o minimální výšce 110 cm je třeba instalovat všude tam, kde se pochůzná plocha nachází ve výšce větší než 12 m (například u schodišť spojujících více pater budovy)

Tato pravidla o výšce zábradlí pro vás nemusí platit, pokud je pochůzná plocha od prohlubně oddělena širokým pásem – například širokou zídkou či je široké zábradlí rozšířené navíc o truhlíky s květinami. V takovém případě lze výšku zábradlí v závislosti na šířce zábrany snížit.

Další bezpečnostní parametry schodiště

Při výběru schodiště je však třeba dbát kromě výšky zábradlí i na další bezpečnostní prvky bránící nebezpečí pádu. Jedná se především o výplň zábradlí, jejíž podobu opět upravuje norma. Samozřejmostí je potom dostatečná pevnost konstrukce a správné ukotvení zábradlí tak, aby poskytovalo skutečnou oporu. Madlo zábradlí nesmí mít žádné ostré hrany ani výstupky.

Z hlediska výplně by zábradlí v bytových domech mělo mít podobu:

  • tabulovou – skleněné či polykarbonátové desky
  • sloupkovou – ze svislých latí (maximální vzdálenost jednotlivých latí je 12 cm)
  • horizontální – výplň je tvořena vodorovně orientovanými latěmi
  • mřížovou – kombinace svislých a vodorovných prvků

V případě domů, kde je předpokládán pohyb dětí je bezpečnější nevyužívat výplně zábradlí tvořené pouze vodorovně orientovanými latěmi, rovněž při instalaci sloupkové výplně je třeba dbát na to, aby maximální rozestup mezi jednotlivými latěmi byl 8 cm. Tam, kde hrozí podklouznutí či propadnutí je nutné opatřit zábradlí u podlahy lištou o minimální výšce 10 cm.

6 comments for “Jaké jsou technické požadavky na zábradlí?

  1. karlos
    9.5.2014 at 11:39

    Zajímavé, to by mě ani nenapadlo, že je to taková složitost, jsem si myslel, že stačí koupit zábradlí a dát se do práce, takže ono to tak není…

  2. martináč
    20.5.2014 at 11:02

    Taky mě to docela překvapilo, takže díky za užitečné info, hodí se

  3. Tycka
    4.7.2014 at 17:01

    jeste bych doplnila vzdalenost mezi vyplnemi a vysku madla. jako urednika pak neosalite „ale to je moje soukromy zabradli, na soukromym pozemku“

  4. Peta
    9.7.2014 at 09:35

    Ahoj, to je važně šílený. Jako to že si na pozemku nemůžete postavit třeba pergolu bez svolení sousedů jsem už nějak vstřebala ale že i zábradlí má parametry achjo

  5. Petr
    22.8.2016 at 19:46

    Dobry den, jak je to u zabradli pro panelovy dum? jak vysoke by melo byt zabradli v pripade 13. patroveho paneloveho domu na jednotlivych lodzii?

    dekuji

Comments are closed.