Je vhodný čas na koupi nemovitosti?

shutterstock.com

shutterstock.com

Nákup nemovitosti může mít dvě podoby – výhodnou a nevýhodnou. Pokud sledujete ceny a vývoj trhu s nemovitostmi, můžete snadno docílit toho, že koupíte byt nebo dům za cenu, která byla třeba v minulém roce i o polovinu vyšší. Důležité je sledovat nejen realitní trh ale i úrokové sazby u hypoték či změny v zákonech. Jak je to v současné době?

Úrokové sazby klesly, i tak ale nemusí být nákup výhodný

Z hlediska úrokových sazeb u hypoték, je nyní ten správný čas na to, si hypotéku pořídit. U většiny bank totiž klesly úrokové sazby až pod tři procenta, takže je možné na úrocích výrazně ušetřit. Při sjednávání hypotéky si musíte dát pozor na délku fixace. Statistiky ukazují, že se nejvíce vyplatí fixace na pět let, běžná je ale i fixace na tři roky. Banky nabízí i fixaci na 10 let, což ale není příliš doporučováno.

Dalším důvodem, proč koupit nemovitost právě nyní je fakt, že ceny nemovitostí klesají. Důkazem je například nabídka nových bytů na prodej na území Prahy. Rostoucí poptávka po novém bydlení má totiž za následek zvýšenou činnost developerských společností, které realizují stále nové projekty.

Nabídka je tak veliká, což má za následek klesající ceny. Věc má ale i opačnou stránku – ceny nemovitostí na prodej totiž stále nejsou tak nízko, jak by mohly být. Je tedy velmi těžké určit, zda právě nyní je ten vhodný čas. Ceny totiž mohou jít ještě níže. Zejména v oblastech, které nejsou tolik oblíbené.

Vyplatí se myslet dopředu!

Dobrou zprávou je, že klesly i ceny starších nemovitostí i pozemků na prodej. Zejména některé obce nabízejí pozemky v cenách, které se pohybují ve stokorunách za m2, což je dobré sledovat. Nevýhodou bývá ale horší občanská vybavenost a nutnost dojíždění za prací. Při nákupu starších nemovitostí se zkuste obrátit přímo na vlastníky, můžete k tomu využit řadu inzertních serverů – sReality, Annonce a jiné.

Při nákupu nemovitosti myslete nejen na své potřeby a nenechte se ošálit slibnou nabídkou, která se již nebude opakovat. Ještě než podepíšete smlouvu, zhodnoťte své finanční možnosti a dobře si rozmyslete, jestli bude moci úvěr splácet i za několik let. Klidnější budete v případě, pokud máte dostatečnou finanční rezervu.