Jste ochotni se stěhovat za prací?

Udržet si v dnešní době zaměstnání je poměrně obtížné. V důsledku ekonomické krize krachuje plno firem a za účelem optimalizace nákladů se snižují stavy. Výhody mají ti flexibilní, patříte mezi ně?

Mnoho pracujících má obavu z toho, zda se i oni proti své vůli nezařadí mezi početnou skupinu nezaměstnaných. I přesto se ale stále nemění negativní postoj Čechů k tématu stěhování za prací.

Z průzkumu agentury STEM vyplynulo, že pouze 40 procent respondentů, ekonomicky aktivních lidí, by bylo ochotných se kvůli práci přestěhovat. Lidé by raději upřednostnili možnost snížení mzdy nebo uplatnění mimo dosavadní kvalifikaci.

Proč se za prací (ne)přestěhovat?

Důvodů, proč je ochota stěhovat se za prací mezi pracujícími tak malá, se nabízí hned několik. Není totiž jednoduché opustit místo, kde si člověk něco spoustu let buduje, ať už v otázce bydlení nebo třeba okruhu přátel. Netřeba ani připomínat, že začít znovu třeba ve městě, kde jsme v životě nikdy nebyli, je zkrátka složité. Přizpůsobit se novému tempu i prostředí, to chce dostatek vůle i sil. A je jedno, zda se jedná o stěhování se třeba do velkoměsta (stěhovací služba) nebo malé obce.

Muži jsou dle průzkumu flexibilnější

V tomto ohledu jsou dle výsledků vzpomínaného průzkumu flexibilnější muži než ženy. Svou roli sehrává i věk. Mladí lidé do 30 let zpravidla nemají tak velké závazky, a tak jsou možnosti stěhovat se za prací nakloněni mnohem více než ti starší. Přibývající věk je faktorem, který ochotu přemístit se jinam kvůli pracovnímu uplatnění eliminuje.

SMS půjčka je rychlý způsob jak získat peníze před výplatou

Berte to jako příležitost

Na druhé straně může být stěhování zajímavou příležitostí, jak poznat nové kraje, lidi a zvyky. Pro mnohé může být tato změna impulsem ke zcela novému náhledu na život. Spousta lidí je, aniž si to uvědomuje, ubíjena každodenním stereotypem, z něhož je dobré se vymanit. Proto pokud přijde nabídka na práci, za kterou byste se museli stěhovat, zkuste učinit finální rozhodnutí po zvážení i na první pohled nesouvisejících maličkostí. Možná pak zjistíte, že tím získáte nejen dobré místo, ale i nový život.

1 comment for “Jste ochotni se stěhovat za prací?

  1. Petr Procházka
    28.6.2012 at 15:35

    Jo kdyby se lidi stehovali za praci tak vetsina kdo chce pracovat praci najdou! Lidi jen budou sedet na zadku a nadavat ze neni prace.

Comments are closed.