Při koupi staršího bytu počítejte i s náklady na případnou rekonstrukci

shutterstock.com

Pořídit si vlastní bydlení není jen tak. Nové byty jsou často drahé, a tak spousta lidí raději zvolí starší typ. Málokdo ale pamatuje na to, že takový byt bude pravděpodobně vyžadovat další investice. Kolik taková investice může být u průměrného bytu?

Před koupí bytu a při rozhodování, zda zvolit právě starší, nebo přeci jen vybrat novostavbu, byste měli zvážit všechna jasná pro a proti obou možností. Koupě bytu je závazek na desítky let dopředu, a proto mu věnujte patřičnou pozornost. Myslete dopředu a už při nákupu berte v potaz možnost, že starší byt bude potřebovat rekonstruovat (pokud již není rekonstruovaný). Myslete na to, že případná rekonstrukce je potřeba provést před nastěhováním do bytu. V průběhu rekonstrukce je totiž byt neobyvatelný!

Kolik času rekonstrukce zabere?

Můžete si tak rozvrhnout časový plán úprav, který vám ukáže, za jak dlouho bude byt obyvatelný. Níže přikládáme orientační časy vyžadované na rekonstrukci jednotlivých částí bytu:

  • Rekonstrukce koupelny 7-10 pracovních dní
  • Rekonstrukce kuchyně 5-7 pracovních dní
  • Kompletní změna dispozice bytu 14-28 pracovních dní
  • Vymalování 2-3 pracovních dní
  • Topení 3-5 pracovních dní

Starý byt před rekonstrukcí, zdroj: rekonstrukce-kvalitne.cz

Starší byt vs. nový byt

Ceny novostaveb porovnatelných novostaveb bývají o 30-50% vyšší. Na druhé straně je u nich záruka, že vše funguje, jak má a když ne, pak záruka zajistí bezplatné opravy. Starší byty naopak lákají dostupnou cenou, možností přestavět si je dle svých představ, ale nezřídka vyžadují nemalé investice. Ty se mohou týkat koupelnového jádra, topení, elektroinstalace nebo třeba podlah. Snadno se tak stane, že dodatečné náklady vyšplhají až k půl milionu. Počítejte s námi:

  • Rekonstrukce koupelny 70-120 tis. Kč
  • Topení 50-100 tis. Kč
  • Elektroinstalace 20-40 tis. Kč
  • Rekonstrukce kuchyně 150-250 tis. Kč

V tomto případě tak velice záleží na lokalitě, ale může se stát, že po započítání všech investic vás ve výsledku může vyjít starší byt dráž než novostavba. Investice do rekonstrukce je totiž podobná a nezáleží příliš na tom, zda bydlíte v centru většího města nebo na vesnici.

Nové bytové jádro ve starším bytě, zdroj: rekonstrukce-kvalitne.cz

Nekupujte zajíce v pytli a přizvěte si odborníka

Nutno podotknout, že nedokonalosti a dodatečné náklady může skrývat i zcela nový byt. V obou případech proto platí, že před koupí musíte provést důkladnou prohlídku a kontrolu, ideálně i s přizváním odborníka. Za takovou prohlídku zaplatíte kolem 5 000 Kč, ale může se stát podkladem pro jednání o slevě z kupní ceny bytu a ušetřit tak nemalé prostředky.

Vždy si proto uvědomte, zda dáváte přednost pohodlí a určité jistotě, nebo raději chcete ušetřit i s tím rizikem, že další investice budou dříve nebo později nevyhnutelné. Obě dvě varianty jsou i tak vítané, vždyť vlastní bydlení je zvláště v dnešní době jedním jedna z mála jistot, které vás podrží v případě problémů.

Děkujeme za poskytnutí výše uvedených odhadů stavební firmě rekonstrukce-kvalitne.cz