Proč jsou nové byty na pomezí Prahy levnější?

zdroj: sxc.hu

Do Prahy se rok co rok stěhují lidé za prací, rodinou, ale také za bohatým kulturním a nočním životem. Každým rokem se v Praze prodají tisíce nemovitostí, hlavně bytů, u nichž je ale někdy pořizovací cena zarážející. Zjistili jsme, proč tomu tak je. Budete se možná divit! Čtěte dále.

Cena bytu nedaleko centra Prahy je o několik set tisíc korun vyšší než cena stejného bytu na okraji města. Jaké jsou k tomu důvody? Stanovují developeři takovou cenu jen kvůli výhodnější poloze?

Důvodem je vyhláška Hlavního města Prahy

Navýšení pořizovacích cen pražských bytů na prodej má na svědomí vyhláška Hlavního města Prahy o povinných garážových stáních. V průměru totiž za stání musíte zaplatit 250 až 300 tisíc korun (částka je již započítána v ceně bytu). Developeři, kteří však své projekty realizují za hranicí hlavního města, mají obrovskou konkurenční výhodu. Na ně se totiž vyhláška nevztahuje, a tak svým klientům mohou nabídnout výrazně levnější byt. Sami si můžete spočítat, že zejména u malých bytů je tato částka procentuálně velmi vysoká! Níže citujeme odpovídající vyhlášku:

Stavby musí být vybaveny zařízením pro dopravu v klidu (parkovací a odstavná stání) odpovídajícím velikosti, funkci a umístění stavby a řešeným přednostně jako součást stavby nebo její provozně neoddělitelná část, anebo umístěným na pozemku stavby včetně komunikace pro zajíždění vozidel na jednotlivá stání. U bytových domů mohou být odstavná a parkovací stání umístěna v dostupné vzdálenosti i mimo pozemek stavby; stání pro návštěvníky podle odst. 5 písm. a) bod 2. musí být veřejně přístupná. Z celkového počtu stání, stanovených podle této vyhlášky, musí být v garážích umístěn nejméně počet stání rovnající se počtu bytů, nebo požadovaný počet stání, je-li menší než počet bytů. (Vyhláška 26/1999)

Za mimopražský byt ušetříte až 20 %

Pokud hledáte vhodný byt v Praze, ale nechcete platit příliš vysokou částku, podívejte se na nabídku developerů a realitních kanceláří v okresech Praha-východ a Praha-západ. V těchto lokalitách zaplatíte za byty díky levnějšímu řešení parkování až o 20 % méně, než byste platili v jiných městských čtvrtích v Praze. Samozřejmě toto řešení má zase jiné nevýhody. Udělat vhodný kompromis mezi lokalitou a cenou záleží již na vašich finančních možnostech.

Nové byty Praha 5 Barrandov jsou inspirovány duchem milionářských čtvrtí slunné Kalifornie počátku 20. století.

Nové byty v Praze, zdroj: finep.cz

Počet obyvatel na okraji Prahy roste

Jelikož jsou v okresech Praha-východ a Praha-západ levnější byty a pozemky, počet obyvatel zde trvale roste. Zatímco uvnitř hranic Prahy klesá. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat, protože ceny nových bytů v Praze zřejmě v blízké době výrazněji klesat nebudou.

Článek by sepsán ve spolupráci s www.finep.cz, který nabízí v Praze mnoho rezidenčních oblastí pro bydlení.