Prodávat nemovitost s realitní kanceláří nebo bez?

Na diskuzních fórech se tato otázka objevuje pravidelně. Odpověď však není jednoznačná. V dnešním článku vám doporučíme, která varianta je vhodná právě pro vás.

Správně odhadněte cenu nemovitosti

Spousta lidí opakuje stále stejnou chybu a nastaví nevhodně prodejní cenu. Jako vodítko v tom lepším případě slouží znalecký odhad ceny, ale i tato cena je často odlišná od skutečné hodnoty. Tuto hodnotu totiž určuje vždy nabídka a poptávka na trhu. Právě realitní makléři ve vašem okrese mají informace z první ruky a dokáží realisticky odhadnout aktuální cenu (pokud dělají svou práci dobře). Alternativně můžete vycházet z podobných nabídek na inzertních serverech, jsou-li v nabídce.

Pěkné fotografie přitáhnou zájemce

Pokud prodáváte nemovitost ve větším městě, pravděpodobně na každého zájemce vyskočí desítky nabídek na prodej bytů, domů či zahrad. Většinou je jako první upoutá fotografie. Realita je taková, že málokterý realitní makléř si dá s focením práci, aby nemovitost působila hezky. Obecně proto doporučujeme, abyste si tyto fotografie zajistili sami. O tom jak má vypadat správná fotografie si popíšeme v dalším článku.

Připravte se na prohlídky

Nemovitosti se kupují vždy na základě osobní prohlídky, které je ale nutné se zájemci absolvovat. To může být problém, pokud prodáváte nemovitost, která není v místě vašeho bydliště. Realitní makléř může mít u sebe klíčky a zájemce provázet bez vaší přítomnosti.

Nekonečné papírování

Prodej nemovitosti je komplikovaný proces, který většina z nás absolvuje jen párkrát za život. Vyznat se v aktuální legislativě tak nemusí být jednoduché. Je pravda, že na internetu naleznete i vzory kupních smluv, ale takové smlouvy používat nedoporučujeme. Může se stát, že podepíšete smlouvu, která pro vás bude zbytečně nevýhodná. Vždy je lepší obstarat si právníka a postup konzultovat předem. Realitní kancelář za vás všechny tyto věci zařídí.

Aktuální situaci na trhu si můžeme demonstrovat třeba na situaci v Olomouci. Chcete tam prodat byt? V nabídce na realitních serverech je přes 10 000 nabídek na byty Olomouc a okolí. Dá se tedy s jistotou říct, že je převis nabídky nad poptávkou. Ostatní regiony na tom budou podobně. Promyslet způsob prodeje a poučit se z chyb ostatních se určitě vyplatí.