Prodejem bytu bez realitní kanceláře ušetříte tisíce korun

shutterstock.com

shutterstock.com

Chystáte se prodat váš byt a chcete utržit co nejvíce peněz? Pak je na zvážení, zda využít služeb realitní kanceláře, nebo zkusit jiný způsob. Pravdou je, že bez realitky může být prodej bytu daleko výhodnější.

Prodej a pronájem nemovitostí je bez pomoci realitní kanceláře obvykle obtížný. Hůře totiž sháníte kupce. Je potřeba si dát inzeráty do novin a na inzertní portály. Ani tak ale neoslovíte tolik klientů jako zavedená realitka, která má mnohem více informačních kanálů. Naštěstí se dnes už dají najít portály, které samy zajistí inzerci na desítkách realitních webů, takže se o vaší nabídce dozví široké spektrum potencionálních zájemců.

Provize realitek je minimálně 3% z prodejní ceny

Velkou výhodou vynechání realitní kanceláře je to, že jí nemusíte platit provizi. Ta se obvykle pohybuje kolem 3 % z prodejní ceny nemovitosti. Pokud tak prodáváte byt v hodnotě 1 milionu korun, provize pro realitku může činit minimálně 30 000 Kč. A to není zrovna nezanedbatelná částka.

Vynecháte třetí stranu

Pronájem či prodej bytu bez služeb realitní kanceláře přináší i další pozitiva. Především jednáte přímo se zájemci, což je dobré pro obě strany. Zájemce se může na vlastní kůži přesvědčit o vaší solventnosti, totéž platí také pro vás.

Prodej bez realitní kanceláře může být časově náročnější

Na prodeji nemovitosti bez realitky lze samozřejmě spatřovat i jisté nevýhody. Jde především o to, že může být časově náročnější. Přeci jen nemusíte oslovit tolik zájemců, takže sehnat vážného kupce může být „během na delší trať“. Je to tedy dobré řešení hlavně v situaci, kdy na prodej tolik nespěcháte.

Na závěr jednu radu. Pokud už se přeci jen svěříte do rukou realitky, dávejte si pozor a řiďte se radami, jak nenaletět realitnímu makléři.

1 comment for “Prodejem bytu bez realitní kanceláře ušetříte tisíce korun

  1. Misane
    23.9.2014 at 15:09

    to je svata pravda. navic dneska si muzete inzerat vlozit na internet a uz se dal nestarat, at to dela za vas. :-D

Comments are closed.