Topení bez energie a paliva?! Ano jde to

Existuje způsob jak si za poměrně nízkou cenu vylepšit tepelnou bilanci? Kolik to vlastně stojí a jak to funguje? Může to celu zimu vytápět chalupu bez mé přítomnosti a bez elektrické přípojky? Trombeho stěna není nic nového!

Princip Trombeho stěny existuje již více než 100 let

Trombeho stěna patří mezi pasivní solární systémy, které nám umožňují bez práce využívat solární energii. Nejde sice o žádné extremní hodnoty, ale je to pohodlný způsob, jak udržovat například chatu v horách v plusových teplotách.

Myšlenka Trombeho stěny je paradoxně celkem stará, protože patent na ni získal již v roce 1881 Edward Mohrs. Jméno ale stěna zdědila až po Felixi Trombem, který myšlenku doladil a především zpopularizoval.

Co to vlastně je:

  • Trombeho stěna využívá solární energii pasivním způsobem
  • Nepotřebujete elektrickou přípojku nebo jinou složitou techniku
  • Provoz Trombeho stěny je téměř bezúdržbový
  • Použitím Trombeho stěny se v zimě nedostane pod teplotu mrazu (ideální pro chaty, kde se zdržujete jen občasně a nechcete, aby vymrzaly)
  • Lze si ji vyrobit svépomoci a náklady se pohybují okolo 30 000 korun

Jak s Trombeho stěnou naložit?

Nejvhodnější je samozřejmě počítat s Trombeho stěnou již při stavbě domu, protože můžete vše naplánovat tak, aby stěna fungovala co možná nejlépe, Slunce putuje od východu k západu přes jih a odpoledne svítí déle a intenzivněji, proto je ideální umístit Trombeho stěnu na jihozápadní strany domu. Zeď, na kterou chceme umístit Trombeho stěnu musí být velmi masivní, nejlépe z betonu, cihel, kamene nebo jiného materiálu, který dobře akumuluje teplo. Tato zeď by měla být široká minimálně dvacet centimetrů, ale optimální je něco okolo čtyřiceti centimetrů, protože v tomto prostoru se teplo akumuluje nejlépe.

V Trombem stěně dochází k několika jednoduchým pochodům

Princip chodu Trombeho stěny je prostý. Sluneční záření proniká skrz sklo na černou plochu zdi a ohřátý vzduch díky otvorům cirkuluje, stěna ale pracuje i v noci, protože během dne se zdivo zahřálo a v noci dává teplo do domu, množství tohoto tepla závisí na celkovém zateplení domu.

Na první pohled je jasné, že v létě by docházelo k přehřívání domu, proto je horní otvor zdi opatřen klapkou, která v létě zabraňuje proudění teplého vzduchu do domu.