Velký byt pronajměte studentům a vyděláte více

Pronajmout v dnešní době byt větších dispozic je poměrně obtížné. Pro běžnou rodinu je totiž nájemné v nich finančně náročné, mladí lidé bez dětí upřednostňují menší obydlí, tím spíše, když se věnují kariéře a doma tráví velice málo času. Alternativou tak může být pronajmout byt studentům. Jak na to?

Pokud jste vlastníkem velkého bytu a řešíte, co s ním, pak zvažte možnost pronajímat ho studentům. Samozřejmě za předpokladu, že se nachází ve městě, kde je vysoká škola. Mezi takové určitě patří ubytování Praha, Brno, Ostrava či Liberec.

Studentské priváty jsou u mnohých oblíbenější než koleje, a tak je poptávka po nich poměrně velká (obzvlášť pokud jsou blízko školy). Čím více pokojů daný byt má, tím větší z něho může být výdělek. V každém z nich totiž mohou bydlet klidně i 2 až 3 osoby, přičemž každá z nich platí určitou částku jako nájemné. Snadno si tak můžete spočítat, jaký výdělek můžete z pronájmu mít. Vyzkoušejte pronájem bez realitky ideálně na studentských portálech.

Jak to ve studentském bytě funguje?

Možná si neumíte představit, jak přesně by měl váš byt vypadat, abyste ho mohli nabízet studentům. Záleží jen na vás, kolik osob v něm chcete mít. Podle toho vybavíte jednotlivé pokoje postelemi a válendami. Vždy je lepší, aby byl byt alespoň částečně zařízený, minimálně základními věcmi, jako je běžný nábytek, lednice, pračka a sporák. Mimo to se postarejte také o to, aby byl v bytě zaveden internet. Ten je zcela nezbytným předpokladem.

Nevýhodou nájemníků z řad studentů jsou jejich dlouhé prázdniny. Můžete tak mít byt od června až do září prázdný. Počítejte s tím již na začátku!

Propočítejte si dopředu, jaké bude nutno skládat zálohy na energie, abyste po roce nebyli překvapeni (a s vámi vaši nájemníci) velkým nedoplatkem. Je jen na vás, zda nájem stanovíte fixní, nebo bude složen z dvou částek, tedy pevné sazby za bydlení a z platby za energie. Například v bytě 3+1, který má většinou dva neprůchozí pokoje a jeden průchozí, můžete mít až 6 studentů (3 ve 2 pokojích). Každý z nich může platit například 2500 Kč i s inkasem. Měsíčně se vám tak bude dostávat 15000 Kč. Snadno si tak můžete spočítat čistý příjem po odečtení nákladů na energie a údržbu bytu. Tato částka se hodně liší, ale většinou se pohybuje kolem 20-40% z nájmu.

Ještě než se rozhodnete byt pronajímat, pamatujte na to, že studenti zpravidla přes léto v bytě nebydlí a také se jejich skladba často mění. I tak se ale tato možnost v určitých lokalitách jeví jako výhodnější než v případě dlouhodobějšího pronájmu jednou rodinou.Přes léto může byt sloužit ke krátkodobým pronájmům jako například ubytovna Praha, která je často navštěvovaná turisty.

2 comments for “Velký byt pronajměte studentům a vyděláte více

  1. ppk
    20.3.2013 at 14:00

    Má tu někdo reálné zkušenosti s pronájmem bytu studentům? Bojím se že mi tam udělají velký bordel

  2. Peťan
    18.7.2015 at 14:28

    Ahoj, já jsem pronajmul byt několika studentům přes server http://www.ulovdomov.cz a všechno v pohodě. Je to samozřejmě o domluvě, ale fakt se není čeho bát. Dnes aby se člověk bál čehokoliv :).

Comments are closed.