Vybírejte dům a byt také podle možností interiérových úprav

bydleni-stehovaniTrh s nabídkou bydlení je v dnešní době relativně široký. Ovšem to platí pouze tehdy, pokud máte dostatek peněz jak na nákup nemovitosti, tak na další úpravy a pořízení vybavení podle vašich plánů a představ.

Zkušenosti ukazují, že každý člověk má o stylu bydlení a velikosti jednotlivých místností odlišné představy. Někomu stačí malá koupelna, jiný ji chce mít velkou jako pokoj. Další člověk touží po propojeném obývacím pokoji s jídelnou a kuchyní. Jinému tato alternativa nevyhovuje a chce mít místnosti separátně. Specialitou jsou mezonetové byty nebo úsporné ekologické domy částečně zabudované do země. Možností i názorů je opravdu hodně.

Sepište si list požadavků

Na podobné představy je potřeba myslet již před koupí nemovitosti. Pokud si pořizujete vlastní bydlení prostřednictvím realitní kanceláře, zadejte jí co nepodrobnější popis bytu nebo domu, o jakém sníte. Jestliže si váš domov sháníte sami, pak si sepište podrobný seznam toho, co rozhodně chcete, aby nemovitost měla a co vám nevadí. Určitě nezapomeňte na přehled nepřekročitelných negativ.

Bez rekonstrukce se většinou neobejdete

Pokud máte peníze, tak vaše budoucí bydlení nemusí splňovat vše podle vašich snů. Moderní stavební metody umožňují téměř jakoukoliv přestavbu, rekonstrukci a inovaci. Přesto to není možné vždycky. Komplikace hrozí zejména tehdy, pokud si pořídíte státem chráněnou památku nebo jestliže to nedovolí statika domu. Přesto ve většině případů je možné interiér udělat tak, jak si sami vymyslíte.

Pro radu můžete oslovit bytového architekta nebo zkušeného stavbaře. Nebojte se je vzít s sebou na prohlídku bytu, který chcete koupit. Určitě se vám to vyplatí. Jinak hrozí riziko, že přehlédnete skrytou vadu nebo nedomyslíte možnosti úprav, po kterých toužíte. Zkušenosti odborníků můžete využít nejenom při nákupu nemovitosti, ale také následně. Všechno se totiž nedá řešit svépomocí. Nezapomeňte na to, že většina stavebních úprav vyžaduje ohlášení nebo povolení od stavebního úřadu.