Až 20 % energie ušetříte s plynovým kondenzačním kotlem

shutterstock.com

shutterstock.com

Stojíte před výběrem nového kotle? Většina lidí velmi záhy vyřeší dilema, zda topit elektřinou nebo plynem. Častěji se přikloní na stranu vytápění plynem, které vychází o něco levněji. Ale tím výběr kotle nekončí. U plynových kotlů se ještě budete potřebovat rozhodnout, zda pořídit obyčejný kotel nebo kondenzační.

Máte-li zateplený dům a nová plastová okna? Stále máte řadu možností, jak ještě snížit náklady na provoz domácnosti. Jedním z nich je investice do modernějšího a úspornějšího způsobu vytápění.

Čím se liší kondenzační plynový kotel?

Nejprve si popišme, v čem se odlišuje kondenzační kotel od běžného plynového kotle. U běžného plynového kotle dochází ke spalování zemního plynu a veškeré spaliny jsou okamžitě odváděny komínem pryč. Účinnost těchto kotlů není nijak malá, pohybuje se kolem 90% s jistými odchylkami v závislosti na konkrétním typu kotle.

Kondenzační plynový kotel nevypouští spaliny okamžitě. Teplota spalin se totiž pohybuje mezi 130 – 180°C, proč tedy nevyužít i tohoto zdroje tepla? Spaliny proto procházejí výměníkem, kde při nižší teplotě (cca 57°C) zkondenzují do kapalného stavu. Uvolněné teplo slouží k ohřevu vody v topném systému. Díky využití spalin k ohřevu topné vody vychází propočet účinnosti kondenzačních kotlů vyšší než 100%, mnohdy až 111%. Úspora peněz za spotřebu plynu je tedy zajištěna díky vyšší účinnosti kondenzačního kotle. Náklady na vytápění domu tak mohou klesnout až o 20%. Kromě úspor v rodinném rozpočtu vás potěší i fakt, že provoz vašeho domu bude o něco ekologičtější než při použití obyčejného plynového kotle.

U kondenzačních kotlů je třeba zajistit komín pro odvod spalin, ale také napojení na odpad. Při kondenzaci spalin vzniká každou hodinu zhruba jeden litr tekutiny, kterou je třeba odvést do odpadního systému domu.

Druhy kondenzačních kotlů

Při koupi kondenzačního kotle můžete dále vybírat mezi dvěma typy:

  • závěsný kondenzační kotel – je menších rozměrů, je tedy vhodný do menších domů a dokonce i do bytů, kotel se zvládne postarat o vytápění i o ohřev vody, voda může být ohřívána buď průtokově nebo lze pořídit kotel kombinovaný s menším zásobníkem vody
  • stacionární kondenzační kotel – stojí na podlaze, je větších rozměrů, jeho součástí je i větší zásobník na teplou vodu (integrovaný bojler), tento typ kotle ocení početnější rodiny, kde je spotřeba teplé vody přirozeně větší. Stacionární kondenzační kotel je vhodné umístit do technické místnosti či do kotelny.
Nástěnné kondenzační plynové kotle jsou oblíbené, zdroj: wolfcr.cz

Nástěnné kondenzační plynové kotle jsou oblíbené, zdroj: wolfcr.cz

Za jakých podmínek lze instalovat kondenzační plynový kotel?

Pořizovací cena kondenzačního plynového kotle je podstatně vyšší než je tomu u kotle obyčejného. Návratnost investice je však poměrně krátká vzhledem k výši úspor za vytápění domu.

Je však třeba upozornit na to, že výhody kondenzačního kotle se projeví jen za určitých podmínek. Pokud bude odcházet z topné soustavy voda teplejší než 57°C, nedojde ke kondenzaci spalin a kotel tak bude fungovat jako obyčejný plynový kotel. Kondenzační kotle jsou proto vhodné především do nízkoteplotních topných systémů. Největší výhody se tudíž projeví u vytápění podlahovým nebo stěnovým topením. Rovněž jsou kondenzační kotle vhodné tam, kde je využíváno radiátorů o velké ploše. Díky větší ploše radiátorů postačí k vytopení místností voda o nižší teplotě. Nejvyšší účinnosti, a tedy největších úspor, dosáhnete při teplotním spádu 55/35°C.