Jak hledat hodnotné informace z katastru nemovitostí?

Katastr nemovitostí je často používaným zdrojem dat nejen pro majitele nemovitostí, ale též realitní makléře a zájemce o volné parcely či nemovitosti. Nahlížení do katastru nemovitostí si můžete zpříjemnit díky modernímu webovému portálu, kde najdete rozšířené informace katastru nemovitostí a další užitečná data či grafy. Snadno tak získáte kompletní pohled na parcely, nemovitosti, zemědělství, vodstvo či občanskou vybavenost. Mezi další základní datové vrstvy s nimiž web pracuje, jsou třeba obyvatelstvo, sídla firem a velmi vyhledávané územní celky.

katastr

Jak to vlastně funguje?

Vyhledávání majitelů parcel a nemovitostí je velmi jednoduché. V katastru nemovitostí stačí zadat název katastru a poté číslo parcely. Na internetu můžete hledat mezi více jak 22 miliony evidovaných parcel, u nichž jsou dostupné potřebné informace. Kromě základních údajů získáte pohled na okolní vodstvo, znečištění ovzduší či geologická data. Katastrální mapa vám umožní najít přesně to, co hledáte.

V praxi je hledání opravdu snadné. Budete-li například hledat parcelu č. 8 v Praze Podolí, najdete ji pod tímto odkazem https://geopas.cz/parcely/2095356101. Zjistíte, že na této parcele vedené jako zastavěná plocha a nádvoří stojí stavební objekt, který zabírá téměř celou plochu parcely. V okruhu 250 metrů se nachází mateřská škola, dvě základní školy a pět poboček bank či pojišťoven.

Spousta užitečných tipů a doporučení

Nový webový portál GeoPas.cz je velmi propracovaný a neustále přichází s novinkami pro maximální uživatelskou přívětivost. Na blogu najdete řadu zajímavých témat, jako je například věcné břemeno. Aktuálně vám GeoPas nabízí více jak třináct tisíc katastrálních území a detailní pohled na více než šest tisíc dvě stě obcí s údaji o obyvatelích, občanské vybavenosti a též geologii a životním prostředí.