Rozdíl mezi dřevostavbou a zděným domem

Pokud si chcete postavit vlastní dům, máte na výběr ze dvou možností: dřevostavba nebo zděný dům. Zatímco zděné domy mají dosud větší důvěru, podíl dřevostaveb neustále roste. V jejich prospěch hovoří rychlejší výstavba, nižší cena a ekologičnost. U zděných domů máte ale na výběr velké množství materiálů, na kterých se dá ve výsledku ušetřit (pokud víte, který materiál nahradit jiným, aniž by to bylo na úkor kvality). Takže co se týká ceny, jsou na tom dřevostavby i zděné domy přibližně na stejné úrovni.

Energetická úspora

Často se uvádí, že dřevo je materiál s tepelně-izolačními vlastnostmi, které mohou snížit nároky na vytápění na minimum. Je to pravda, ale totéž může platit také u zděných domů, jsou-li správně zateplené. Navíc od roku 2020 už se všechny zděné domy musí stavět tak, aby nebyly neúsporné. Tím jsou tedy oba druhy staveb víceméně také na stejné úrovni. Navíc zděné stavby můžete postavit jako nízkoenergetické domy, což znamená minimální náklady na energie.

dřevostavba

Životnost

Pokud si necháte postavit opravdu kvalitní dřevostavbu, její životnost se může rovnat životnosti zděných domů. Horší je to ale s péčí. Dřevo je materiál, který je třeba klidně i každé dva roky udržovat, aby si zachovalo svou barvu a vlastnosti. A to samozřejmě znamená náklady i starosti navíc. Je ale pravdou, že i dřevostavbu můžete nechat omítnout, díky čemuž se tohohle břímě zbavíte.

Čas výstavby

Základovou desku a stavební povolení musíte získat jak u dřevostavby, tak také u zděného domu. Samotná stavba dřevostavby ale může být rychlejší, protože můžete využít prefabrikovaných dílů, které se na místě stavby pouze smontují.

Izolace hluku

Zatímco dřevo skvěle izoluje teplo, u hluku je to bohužel horší. Zatímco zděný dům izoluje hluk zvenčí i v rámci jednotlivých pater domu, u dřevostaveb je hluk obtížné izolovat.