Co nás čeká na trhu s nemovitostmi v roce 2022?

realitní makléři

Trh s nemovitostmi má za sebou opravdu zajímavý rok, shodují se realitní makléři. Díky příznivým podmínkám týkajících se hypotečních úvěrů, zvyšující se inflaci a touze lidí investovat své úspory a tím je ochránit právě před zvyšujícím se ekonomickým ukazatelem, se prodeje nemovitostí zvýšily několikanásobně. Bohužel tím pádem rostla i průměrná kupní cena, což je logické. Je to reakce na vysokou poptávku. Ale jak to bude v příštím roce, když poptávka pravděpodobně poklesne (a to i vlivem zhoršujících se podmínek pro získání půjčky na bydlení)?

Vývoj cen se pravděpodobně zastaví

Zatím to vypadá, že je vývoj cen nemovitostí naprosto nezastavitelný a že rostou rychlostí blesku. Dokonce se průměrná kupní cena zvyšovala i napříč neblahým podmínkám, které ČNB nastolila zájemcům o hypotéku. Podle odborníků se však zdá být zastavení v dohlednu. Rok 2022 tak přináší jistou naději.

Je sice pravdou, že se očekávalo, že ekonomická krize stlačí ceny nemovitostí dolů, stejně jako tomu bylo v roce 2008. A i když řada lidí od tohoto očekávání už upustila, odborníci jsou toho názoru, že k tomu stále ještě může dojít a od této vize bychom upouštět neměli. Česká národní banka nám totiž velice často dává kudlu do zad, což vede k polevujícímu zájmu o nemovitosti – dalším krokem je pak snížení nabízené ceny. Holt, poptávka průměrnou kupní cenu ovlivňuje, a to jak směrem nahoru, tak směrem dolů.

Zájem o pronájmy nemovitostí

I když bychom se podle odborníků neměli vzdávat naděje, že ceny nemovitostí půjdou dolů, nikdo netvrdí, že ke snížení dojde brzy. Z počátku roku budou lidé spíše tlačeni do pronájmů. Mnozí totiž nebudou moct dosáhnout na vlastní bydlení, i když se dá očekávat, že se situace během roku mírně zlepší. 

Co ale zůstane ještě nějakou dobu ve hře, jsou bohužel přísnější podmínky pro získání hypotéky. Navrátil se přísný ukazatel DSTI i DTI. Výjimkou jsou lidé do šestatřiceti let, kteří mohou dosáhnout na hypotéku i bez nutnosti doložit dvacet procent z vlastních příjmů.