Jaké existují interiérové a exteriérové rolety?

shutterstock.com

shutterstock.com

Letní teploty jsou při pobytu venku většinou příjemné. Jinak je však vnímáme v uzavřených prostorách. Uvnitř vítáme naopak teploty nižší, především v ložnicích. Abychom zabránili slunečním paprskům přehrát náš domov, používáme stínící techniku, žaluzie či rolety. Rolety existují interiérové i exteriérové a každá z těchto skupin nabízí několik variant provedení.

Exteriérové rolety

Lamelové předokenní rolety patří mezi nejčastěji používané. Jsou vyrobeny z hliníkových lamel, které se pohybují v lištách po straně okna. Díky tomu chrání nejen proti světlu a teplu, ale i proti zlodějům. Stažená a zevnitř uzamčená roleta je pro zloděje prakticky nedobytná.

Nevýhodou tohoto typu rolet je malá možnost regulace množství světla dopadajícího do místnosti. Skvěle však dokáží interiér zatemnit.

Lamelové předokenní rolety existují i v dřevěném provedení. Pro jejich vysokou cenu i náročnost údržby se ale používají zřídka. Naleznete je například na historických budovách či luxusních vilách.

Sunstop rolety jsou vyrobeny z polyesterového vlákna na povrchu chráněného proti vlhkosti vrstvou PVC. Tato speciální tkanina zadrží až 90 % slunečního záření, přesto neztratíte vizuální kontakt s okolím. Rolety jsou částečně průhledné, což se stává nevýhodou ve večerních hodinách, kdy roleta nechrání vaše soukromí.

Roleta je prakticky bezúdržbová a v nabídce naleznete velké množství barevných odstínů.

Stahování exteriérových rolet lze ovládat mechanicky i pomocí motoru. Roleta je umístěna v kazetě, která ji chrání před vlivy počasí. Při instalaci na rostoucí novostavbu je možné kazetu umístit pod omítku, aby nebyla porušena celistvost stavby. U starších domů se kazeta s roletou montuje nad okno, tím pádem je nápadnější. Kazeta je dodávána v barvě šedé či bílé.

Oba typy exteriérových rolet lze použít i pro střešní okna.

Interiérové rolety

Interiérové rolety lze rozdělit podle druhu použitého materiálu a dle způsobu stahování.

Vnitřní rolety jsou většinou látkové, některé mají jednu stranu látky pogumovanou. K jejich výrobě se používá široká škála materiálů. Od tenkých připomínajících záclony či závěsy až po hrubé látky. Ty mohou mít vlastnost zastiňovací. Brání slunečním paprskům vstupu do místnosti, ale přesto světlo částečně propouští.

Naopak zatemňovací rolety jsou vyrobeny z tzv. blackoutových látek, které světlo nepropouští vůbec a jsou schopny místnost zatemnit. I tento typ látky je k dostání ve velkém množství barev. Omezují světelné záření, které způsobuje vyblednutí sektorového nábytku.

Podle způsobu ovládání můžeme rolety rozdělit na pružinové, kdy se látka navíjí na tyč pomocí šňůrky. Při rozvíjení rolety je však nutné najít záchytný bod pružiny. Roletu nelze zastavit v libovolném místě.

Řetízkové stahování to naopak umožňuje. Roletu lze zastavit kdekoliv. Je ovládána pomocí vodícího řetízku.

Stejně jako u exteriérových rolet, i ty vnitřní je možné ovládat nejen mechanicky, ale i motorově. A opět není problém umístit je i na střešní okna.

Vnitřní rolety mohou být pouze navinuty na tyči nad oknem. Nebo být navíc chráněny před prachem uložením navíjecí tyče v kazetě. Kazety menších rozměrů lze použít na rolety z tenčích látek. Jejich výhodou je, že mohou být namontovány přímo na rám okna a před větráním není nutné roletu vytahovat. Na rolety z hrubších látek je nutné použít kazetu větších rozměrů, která se umisťuje pouze na stěnu nad oknem.

Z hlediska způsobu stahování můžeme najít další variace rolet, například rolety římské, které se nenavíjí na tyč, ale při vytahování se postupně po pruzích skládají.

Ani plisované rolety se na tyč nenavíjí. Jsou vyrobeny ze skládané látky a posunují se po vodících lištách. Lze je umístit v libovolné pozici a to i ve směru shora. Okno tedy může být zastíněno pouze ve svém středu.

Udělejte si pohodu a skvělé espresso snadno s dobrým kávovarem

Novinkou na trhu jsou duorolety či roletožaluzie. Najdete je i pod názvem rolety den a noc. Jsou vyrobeny z látky, na níž se vodorovně střídají pruhy průhledné a neprůhledné. Roleta se skládá ze dvou vrstev této látky. Posouváním svrchní vrstvy po spodní můžete měnit překryv pruhů průhledných a neprůhledných a tím zároveń regulovat množství světla prostupujícího roletou.