Krize nepolevila: roste zájem především o menší byty

shutterstock.com

shutterstock.com

Názory odborníků na trvání hospodářské krize se stále mění. Z jedné strany slyšíme, že krize bude brzy za námi a z druhé strany zase, že krize stále ještě není na ústupu. Nejlépe se stav krize dá posoudit na chování a hospodaření občanů s penězi. Jak to souvisí s trhem nemovitostí?

Zejména v oblasti nákupu nemovitostí je znát, že občané ještě stále krizi vnímají. Místo aby si kupovali dražší a větší byty, volí raději nákup menších bytů. Meziročně tak došlo k poklesu průměrné výměry bytu.

Zájem o vlastní bydlení klesl

Ještě před deseti lety občané raději volili nákup bytů a domů do svého osobního vlastnictví. Nyní raději platí nájem, což dokládá vyšší poptávka o pronájem bytů v Plzni a jiných městech. V dnešní nestabilní době má pouze málo z nás odvahu se zadlužit na 25 let vysokou hypotékou a raději volí formu pronájmu. Situace se mírně zlepšila, díky rekordně nízkým úrokovým sazbám v posledním roce, ale stále se nevrátila na předkrizovou úroveň.

Situace lze demonstrovat na situaci v oblasti bytů v Plzni, kde byla v minulých letech průměrná velikost prodaného bytu 65 metrů čtverečních, za minulý rok se tato velikost o pět metrů zmenšila.

Prodávají se spíše menší byty

Navíc pokud se už rozhodnou obyvatelé k nákupu nemovitosti, volí raději menší byty, které stojí méně peněz. Zadlužení je menší a schopnost splácet hypotéku je vyšší. Nároky na bydlení se za posledních několik let výrazně změnily. Je to znát nejen na zvýšené poptávce po menších bytech, ale také na rodinných domech.

Trh s pozemky směruje k menším výměrám

Za poslední roky se změnila i velikost parcel, na kterých si lidé staví své nové rodinné domy. Před 20 lety byla největší poptávka po parcelách s rozlohou 1500 až 2000 metrů čtverečních. V loňském roce byly průměrná poptávka na velikost parcely pouhých 600 metrů čtverečních. Je však pravdou, že cena pozemků nijak dramaticky neklesla ani v období krize, spíše naopak.

I architekti se přizpůsobují krizi

Těmto změnám v požadavcích občanů se museli přizpůsobit také mnozí architekti. Pokud měli oblibu v plánování velkých prostor, musí své návrhy přehodnotit. Důvod je jednoduchý. O velké a prostorné byty prostě v současnosti není zájem.

Chystáte se na prodej bytu v Plzni? Inzerujte na realitním serveru Avizo.cz

Velkým trendem je v současnosti také přestavba velkých bytů. Mnoho majitelů se rozhodlo z jednoho velkého bytu raději udělat dva menší a pronajímat či prodávat zvlášť. K tomuto opatření se uchylují nejen jednotlivci, ale také developerské firmy.