Poradna: Jak na prodej nemovitosti zatížené hypotékou?

shutterstock.com

shutterstock.com

Občas se v životě stane událost, kdy se musíme stěhovat – nové zaměstnání, rozvod, atd. většina z nás má ovšem bydlení na hypotéku. Jak se takový byt prodává? Jde to hůře, musíte pečlivěji vybírat kupce…

Důležité je postupovat uváženě

Pokud prodáváte nemovitost, která je zatížena hypotečním úvěrem, je nutné postupovat pomalu a uváženě. V tomto případě prodeje bývá nejdelší doba, kdy budete shánět kupce. Při tomto typu prodeje bydlení se totiž nezařizuje nová hypotéka, protože kupec převezme hypotéku, kterou již máte zařízenou vy. Kupec tedy musí splňovat všechny podmínky, které si stanovuje banka.

Pokud kupec všechny podmínky splní, vše poté jde naopak rychleji než při klasickém prodeji a vyřizování hypotéky.Výhodou tohoto typu prodeje reality je, že není potřeba dělat nový odhad ceny nemovitosti, čímž kupující může ušetřit. Vyřizování převodu hypotéky provádí banka také obvykle podstatně rychleji než je tomu při vyřizování hypotéky nové.

Na prodeji můžete i výrazně ušetřit

Při prodeji nemovitosti tak můžete i ušetřit. Neplatíte například již zmíněný odhad nemovitosti. Neplatíte také žádné sankce za zrušení hypotéky. Obvykle je nutné zaplatit pouze poplatek za převod, který se pohybuje v řádech několika tisíc korun. Na koupi nemovitosti s hypotékou může výrazně vydělat i kupující. Ten totiž přebírá hypotéku za podmínek, za kterých byla sjednána prodávajícímu – úroková sazba, doba splatnosti i délka fixace zůstávají nezměněné.

Takže pokud byla hypotéka sjednána za výhodných podmínek, které teď již neplatí, je prodej pro kupujícího výhodou. Může ale nastat i opačný případ, v tom případě je možné hypotéku splatit předčasně, ovšem je nutné kontaktovat banku a zjistit si podmínky.

Prodej nemovitosti s hypotékou není ve své podstatě nic složitého. Je ovšem nutné, informovat se v bance o podmínkách prodeje, aby vše proběhlo bez problémů a ke spokojenosti všech zúčastněných stran.