5 důvodů, proč zvolit extrakční čištění koberců

shutterstock.com

shutterstock.com

Pokud byste se zeptali vašich prarodičů, možná i rodičů, jak se dříve důkladně čistily koberce, jistě by vám řekly, že ručně. A to pomocí kartáče a čistících prostředků. Celý proces byl velice dlouhý a dokonce i fyzicky náročný. I přesto k těmto metodám dnes stále mnoho lidí ještě přistupuje, ale faktem je, že díky moderní technice již nemusí. Existuje totiž speciální extrakční čištění, které je nejen efektivnější, ale i rychlejší. Shrneme si pět důvodů, proč jej zvolit.

1. Rychlost

Jak již bylo nastíněno v úvodu, ruční mokré čištění koberců je poměrně namáhavou prací, a to jak fyzicky, tak časově. Extrakční čištění je však v současné době zajišťováno speciálním  čistícím strojem. Během procesu odstraňování nečistot z koberce dochází ke vstřikování čistícího roztoku do vlákna koberce a k jeho následnému odsání i s nasbíranými nečistotami zpět do extraktoru. Jednou z největších výhod tak je rychlost tohoto způsobu udržování vašeho koberce v čistém stavu, resp. o tato činnost vám zabere více než běžné vysávání. Nicméně v porovnání s ručním čištěním ušetříte až několik hodin, v závislosti na velikosti koberce. Existuje půjčovna čističů koberců v Brně, kde vás vyjde půjčení na 280 Kč / den.

2. Důkladnost

Čištění koberce extrakční metodou zbaví váš koberec relativně rychle nejen nečistot, ale navíc bez další práce i roztočů a jejich výměšků, tedy původcům alergií. Pokud byste se pustili do ručního čištění, nikdy nedosáhnete takových výsledků, jelikož na vláknech vždy zůstanou částečky nečistot.

3. Odstranění pachu

Extrakční čištění neodstraňuje jen skvrny a prach, ale dokonce dokáže odstranit i pachy, například vzniklé cigaretovým kouřem. Takže nejenže váš koberec či čalounění vyčistí, ale oživí i barvy a zbaví vaše prostory nepříjemného zápachu.

4. Šetrnost

Extrakční metoda čištění je dále ke koberci velice šetrná. K ručnímu čištění se většinou používají klasické kartáče a obyčejné čistící přípravky, ovšem ani jedno není pro jemná vlákna koberce vhodné. Hrozí totiž nenávratné poškození vláken, jejich vytahání, nebo i vydření zátěžových míst, která jsou nejvíce náchylná k ušpinění a tedy nejvíce potřebují vyčistit. Kobercová hubice čistícího stroje je vytvořena tak, aby precizně odstranila nečistoty i na těchto namáhavějších místech a přitom je nepoškodila. Extrakční čištění koberců v Praze 4 je tak mechanicky šetrné k vašemu koberci a díky okamžitému odsávání vlhkosti způsobuje i to, že je vše relativně suché.

Důležité však je nechat koberec dostatečně vyschnout a nevracet na něj nábytek. Pokud byste tak učinili, ohrožujete nejen koberec, ale i nábytek, zejména je-li z dřevěného materiálu.

5. Multifunkční užití

Extrakční čištění se však nemusí využívat jen na koberce. I přes výše zmíněná pozitiva i tato práce vyžaduje vynaložení jisté dávky energie, stále však menší v porovnání s ručním čištění, u něhož musíte vydržet dlouhou dobu v nepříjemné poloze. Výhodou je, že případě extrakčního čištění můžete u dané práce stát. Pokud se pro tuto metodu rozhodnete, můžete čistící stroj použít i na váš čalouněný nábytek či autosedačky a ušetřit si tak práci, čas, tělo i zde.

Další informace najdete v článku nejčastější otázky ohledně mokrého čištění koberců.