Plánujete koupit byt? Přizvěte si odborníky, kteří vám pomohou s plánováním rekonstrukce

shutterstock.com

shutterstock.com

Koupě staršího bytu je nejen velkou investicí zpravidla na celý život, ale také investicí dosti nejistou. Na první pohled dobře vypadající byt může skrývat množství závad, jejichž odstranění může následně kupní cenu bytu výrazně navýšit. Jak skryté vady odhalit a dobře odhadnout stav bytu i to, zda je jeho cena přiměřená? Nemáte-li v rodině zkušeného stavaře, přizvěte si odborníky.

Jednání o ceně nemovitosti

Pokud ještě před koupí odhalíte v bytě nedostatky, které si vyžádají rekonstrukci bytu v Praze bezprostředně po koupi, získáte tak přehled o tom, kolik do něj budete ještě po koupi muset investovat. Tak získáte představu o celkových nákladech na koupi bytu, které budou součtem kupní ceny a předpokládaných nákladů na rekonstrukci a o tom, zda si takový byt můžete vzhledem k vašim finančním možnostem dovolit.

Přesná představa o stavu bytu vám také pomůže při vyjednávání o jeho ceně s prodejcem. Pokud mu předložíte seznam závad, které budete jako budoucí majitel nucen odstranit, může vám to napomoci vyjednat nižší cenu bytu.

Pozvěte specializované inspektory

Pokud chcete odhalit i skryté závady (například v rozvodech elektro), budete potřebovat využít specializované diagnostické přístroje. Těmi jsou vybaveny specializované firmy, které se zabývají nezávislými posudky stavu nemovitostí. V USA či Velké Británii jsou prodeje nemovitostí prověřené inspektory zcela běžné. Tento postup se již dostává i k nám. Najmutí inspektora sice stojí nějaké peníze navíc, nicméně tato položka se vrátí v podobě promyšlené koupě prověřené nemovitosti, u níž vás nebude čekat nepříjemné překvapení v podobě nečekaného havarijního stavu bytu.

Inspektoři po důkladné prohlídce bytu, která trvá zhruba dvě hodiny, vypracují posudek o stavu bytu, navrhnou, co je třeba opravit a odhadnou cenu těchto oprav. Na základě tohoto posudku si můžete snadno spočítat, kolik budete muset do bytu investovat a dle toho jednat s prodejcem.

Inspektoři se zaměřují na:

  • statiku domu
  • hydroizolaci objektu
  • tepelnou izolaci stěn i oken
  • zvukovou izolaci bytu – pomocí přístrojů změří míru hluku, který do interiéru proniká zvenčí
  • požární bezpečnost a hygienickou nezávadnost
  • posouzení stavu podlah, stěn – zde mohou odhalit nerovnosti v podlaze, které při výměně podlahové krytiny vyžadují vylití nové rovné podlahové vrstvy
  • stav všech rozvodů – prohlédnou stav elektroinstalace, zkontrolují bezpečnost uzemnění elektroinstalace v kritických místech – především koupelna, dále zjistí stav rozvodů vody

Co můžete odhalit sami?

Mnoho dalších hledisek můžete posoudit sami. Například stav kuchyňských spotřebičů, které většinou zůstávají součástí prodaného bytu. Ptejte se na jejich stáří, ale také posuďte sami jejich stav, odhadnete, zda je bude možné ještě využívat, nebo zda budete nuceni koupit nový sporák, atd. Stejně můžete obhlédnout i stav koupelny a záchodu, pokud tedy neplánujete hned rekonstrukci bytového jádra v Praze. Vodovodní baterie a koupelnová sanita tvoří při nutné výměně nezanedbatelnou položku. Nebojte se vše sami vyzkoušet – otočit kohoutky vodovodu, otevřít dvířka trouby, atd.