Jaká barva výmalby se hodí do dětského pokoje?

shutterstock.com

shutterstock.com

Vymalovat dětský pokoj  nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Barvy v dětském pokoji musí na dítě působit příjemně a zároveň zábavně. Každá barva má svůj účinek pro naši mysl. Pro dětskou mysl to platí také, i když vám to třeba ještě děti nejsou schopné říci. Každopádně je třeba správně volit mezi jednotlivými barvami.

Bílá je jistota ale…

Vymalovat dětský pokoj bílou barvou je pro mnoho z nás sázkou na jistotu. K této variantě se uchylujeme, když si nejsme jistí, jak volit mezi pestrými pastelovými barvami. Bílá barva se hodí všude a patří ke stálicím při malování interiéru. Můžete využít i praktické vlastnosti dražších barev, což je otěruvzdornost či omyvatelnost. Bílá barva je totiž nejvíce náchylná na zašpinění. A právě v dětském pokoji je riziko zašpinění stěn opravdu zvýšené.

zdroj: shutterstock.com

zdroj: shutterstock.com

Jestli i přesto budete volit bílou výmalbu, nebojte se dekorací. Dekorace na stěnu dokáží zabránit vzniku otisků a šmouh a také přidají na celkové kráse místnosti. V dnešní době je nabídka dekorací na stěnu velmi pestrá. Velmi oblíbenou variantou jsou i samolepicí tapety nebo pouze samolepicí dekorace. Ty mohou mít mnoho podob od siluet sportovců, přes safari až po otisky tlap různých zvířat.

Nebojte se pastelových barev

Pastelové barvy se drží na vysokých příčkách v oblíbenosti už několik let. Už jsme se s nimi naučili pracovat a vzájemně je volit a kombinovat. Každé dítě bude mít radost, když jeho pokoj bude vymalován jeho oblíbenou barvou. V takové místnosti se bude dítě cítit příjemněji. Potřeby a obliby každého dítěte jsou individuální, proto je třeba je nejprve řádně zjistit.

zdroj: lepime.cz

zdroj: lepime.cz

U starších dětí je zjištění oblíbené barvy velmi jednoduché. Stačí se zeptat. Co když ale plánujete vymalovat pokoj pro batole, které ještě neumí říci, jaká barva by se mu líbila? I zde je jednoduché řešení. Stačí před dítě postavit stejné předměty různých barev (kostky lega, modelínu, pastelky). Kterou barvu si dítě vybere jako první, taková se mu líbí. Když pokoj vymalujete touto barvou, rozhodně dítě potěšíte.

Kombinace více barev

Často se volí i kombinace barev, nejčastěji jsou to dva odstíny stejné barvy, ale dobrý malíř pokojů dokáže zkombinovat i zdánlivě protichůdné barvy. Navíc se stále více přistupuje i ke kombinaci s výraznou tapetou s dětskými motivy. Případně skrytí topení natřením barvou o stejném odstínu, jako jsou okolní stěny. To už souvisí s natěračskými pracemi, které může, ale nemusí daný malíř provádět.