Které bytové projekty preferovat?

shutterstock.com

shutterstock.com

O bydlení v moderních nových rezidenčních domech opět roste zájem. Developerské společnosti proto stále nabízí řadu nových projektů. Nabídka nových bytů je tedy široká a osloví zájemce o malé byty i ty, kteří hledají rozlehlé či dokonce luxusní bydlení.

Jak vybrat vhodné bydlení?

Nabídka moderního bydlení je skutečně pestrá. Nelze najít univerzální radu, jak vybrat to správné bydlení. Někdo preferuje klidné bydlení stranou všeho ruchu, někdo naopak uvítá rozsáhlý komplex budov, který kromě velkého množství bytů může nabídnout i nebytové prostory.

Zde sídlící obchůdky a služby usnadní život a ušetří čas místním obyvatelům po návratu z práce. Nebo zde některý majitel bytu najde místo pro své podnikání, a to v těsné blízkosti domova.

Přestože každý od budoucího bydlení očekává něco jiného, lze shrnout do deseti bodů kritéria, která nejčastěji zvažuje každý, kdo kupuje nový byt v Praze či jinde v České republice.

Deset nejdůležitějších kritérií při výběru nového bydlení

  1. Cena. Zpravidla nejdůležitějším kritériem při výběru bývá cena. Je pochopitelné, že většinou nezbývá, než určit horní mez, za kterou si můžete dovolit byt zakoupit. Na druhou stranu, cena by neměla být při výběru vodítkem jediným. Výhodnost koupě lze určit také podle poměru kvality provedení k prodejní ceně. Vhodné je také zjistit si ceny podobných bytů v téže lokalitě, abyste získali srovnání o výhodnosti dané nabídky. Pro obecné srovnání je dobré přepočítat cenu na 1m2 obytné plochy.
  2. Školy a školky. Rodiny s malými dětmi, ale také mladé páry při výběru bydlení často zajímá, zda se v blízkosti domu nachází školy a školky. Je dobré zaměřit se také na to, jakou pověst nejbližší škola má a zda lze cestu do školy absolvovat bez přecházení frekventovaných ulic. Takové umístění školy mladým rodinám výrazně usnadní život. Pro mnohé může být důležité i to, zda mají v blízkých mateřských školkách volná místa pro vaše děti. To bývá problém zejména ve větších městech v nové zástavbě.
  3. Dopravní dostupnost. Velice důležitým kritériem výběru bydlení je dopravní dostupnost do centra města, kam lidé nejčastěji dojíždí za prací. Velkou výhodou je zastávka hromadné dopravy v těsné blízkosti domu.
  4. Zeleň a klidné prostředí. Neocenitelnou výhodou je bydlení uprostřed zeleně. Moderní bytové projekty často počítají i s dotvořením okolí domů zelenými plochami. Mnohem příjemnější je však blízkost parku či jiné již vzrostlé zeleně, která nejen lahodí oku, ale v letním horku nabídne i příjemný chládek. Blízkost přírody ocení sportovci, rodiny s dětmi, ale také všichni ostatní, kteří touží po klidných procházkách. S přítomností zeleně souvisí i kvalita ovzduší v okolí domu, stejně tak zeleň tlumí zvuky z rušnějších ulic. To oceníte zejména při koupi bytu v Praze.
  5. Komerční prostory. Komerční prostory v přízemí bytových domů mohou usnadnit každodenní život. Jsou vhodné především pro cukrárny, pekárny či večerky, kde cestou z práce pohodlně nakoupíte například čerstvé pečivo. Komerční prostory často slouží i jako ordinace lékaře či zde může nabídnout své služby kadeřnice, kosmetička atp. Tím se řada služeb nachází obyvatelům domu přímo na dosah ruky.
  6. Energetická náročnost. Před koupí nového bytu je vhodné informovat se i o použitých materiálech a o energetické náročnosti domu, která napoví, kolik v budoucnu utratíte za topení.
  7. Občanská vybavenost. Přestože na velké nákupy zamíří většina lidí autem, je vhodné, aby nákupní centrum nebylo od budoucího bydliště příliš vzdáleno nebo aby se poblíž nacházel alespoň menší supermarket k drobnějším nákupům. Velkou výhodou je i blízkost lékaře či polikliniky, pošty a banky.
  8. Balkony, terasy. Mezi velmi žádané patří byty s baklonem, lodžií či terasou. Tyto prostory nabízí majitelům bytů posezení a odpočinek na čerstvém vzduchu. Lidé milujicí opalování dají jistě přednost balkonům orientovaným na jih či západ. Pokud naopak hledáte chládek v letních parnech, bude vám vyhovovat spíše balkon otočený na východ.
  9. Služby v rámci obytného domu. Většina lidí tráví hodně času v náročném zaměstnání a po příchodu z práce touží po odpočinku či zábavě. Velkou výhodu proto mohou spatřovat ve službách v rámci domu např. zajištění úklidu společných prostor, údržbáře atp.
  10. Další kritéria. Při výběru bydlení je třeba zohlednit i dostatečný prostor pro pohodlné parkování. V případě nových bytových komplexů je počítáno s dostatkem parkovacích míst a často jsou k dispozici i podzemní garážová stání. Pro jejich využívání je však nutné zaplatit buď jednorázový poplatek nebo pravidelný měsíční nájem. Důležitým vodítkem při výběru může být také to, zda má dům bezbariérový přístup.

1 comment for “Které bytové projekty preferovat?

  1. Mira
    18.6.2014 at 18:38

    Se vsim se da souhlasit. Jeste bych doplnil patro (v pripade bytovky nebo panelaku). Koupil jsem si byt v centru mesta (Pribram), levna cena me nalakala, ale je to byt v prvnim patre, uz dvakrat mi nejaky ozrala rozbil okno, vsude je hrozny rev (slabe zdi), zima, protoze me „zespodu“ nikdo nevytapi. S vytkami bych mohl pokracovat jeste tyden, takze dejte pozor i na tohle.

Comments are closed.