Nákup či prodej nemovitosti se nevyplatí uspěchat, můžete přijít o statisíce

shutterstock.com

shutterstock.com

Koupě bytu či domu je obvykle v životě lidí velmi unikátní a důležitý krok, který se rozhodně nevyplatí uspěchat. Většina lidí je při takové události schopna projít většinu obchodů s bytovými doplňky, sanitární i podlahovou keramikou a několik hodin srovnávat sortiment a barvy v rámci nabídek různých kamenných obchodů či eshopů, ale věnují lidé takovou pozornost i smlouvě, výpisu z katastru a dalším důležitým listinám?

Některé závady vidíte na první pohled, na jiné potřebujete odborníka, který se vyzná v elektroinstalaci, zedničině a další spoustě oborů souvisejících se stavbou, ale na další se zase nejlépe podívá někdo, kdo je školený v řeči zákonů a jejich paragrafů.

S koupí nemovitostí totiž kupujete i případné dluhy či nedoplatky jejího předchozího majitele ať už na společném fondu oprav nebo třeba vůči třetím stranám. Podíváme se na hlavní problémy, na které můžete při koupi nemovitosti narazit a jak se jich vyvarovat.

Věc první – neplaťte, když není hotovo

Koupě nemovitost vás často připraví o veškeré úspory a spousta lidí se i zadluží na dlouhé roky. Nevyplatí se  je neuváženě kamsi nasypat za dobré slovo, navíc v momentě, kdy nedojde k vyrovnání všech náležitostí prodeje. Vše začíná už u tzv. rezervační smlouvy, kterou mohou některé realitní kanceláře vyžadovat.

U té je dobré se přesvědčit, kdy a jak se bude vracet rezervační poplatek a podle toho je třeba hlídat následné kroky, jako např. za jak dlouho po odsouhlasení nákupu nemovitosti bude připravena kupní smlouva, abyste o váš poplatek zbytečně nepřišli, popř. jestli bude výše odečtena od celkové ceny nemovitosti.

Samostatnou kapitolou je pak platba zbytku ceny nemovitosti. Zde platí jednoduchá zásada, že využitím institutu notářské úschovy zdaleka nic nezkazíte a taková úschova je nakonec vhodná i pro prodávajícího. Notář nebo advokát, pokud jeho služby využíváte, si totiž může ohlídat některé náležitosti, na které méně seriózní prodejci „zapomínají“, jako je např. zaplacení daně z nabytí nemovitých věcí (dřív daň z převodu nemovitostí), kterou bude jinak finanční úřad vymáhat od kupujícího, pokud ji prodávající neuhradí. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Sazba daně z nabytí nemovitých věcí se od ledna 2013 zvýšila ze tří na čtyři procenta

Obvyklá praxe je totiž taková, že peníze za nemovitost notář posílá prodávajícímu až po té, co jste zapsáni jako majitelé do katastru nemovitostí. Po tomto zápisu sice nejste 100% neprůstřelní, ale povede se Vám eliminovat ta největší rizika, jako je např. uvalení exekuce na nemovitost v případě dluhů předchozího majitele. Pokud se toto přeci jenom stane, máte v ruce zásadní argument, že katastrální úřad pochybil při zápisu k této nemovitosti.

Aktuální výpis z katastru, kde se dozvíte o zástavním právu (např. banky v rámci hypotéčního, či jiného úvěru) nebo o věcném břemenu (právo obyvatele nemovitosti k užívání, byť i ve vztahu nájemník) by měla být automatická zdvořilost prodávajícího, a pokud ne, není určitě problém takový dokument získat svépomocí.

Nikdy nepodepisujte smlouvy ihned bez důkladného prostudování!

Nikdy nepodepisujte smlouvy ihned bez důkladného prostudování!

Věc druhá – důvěřuj, ale prověřuj

Toto platí zcela určitě v případě, že si nejste jisti, s kým vlastně o prodeji nemovitosti jednáte. Nezdá se Vám něco na prodávajícím? Zabývá se prodejem více nemovitostí, má dostatečné reference a spolupracuje s dalšími společnostmi a institucemi? Pokud si nejste jisti, není žádná nezdvořilost požádat prodávajícího nebo třeba správce budovy, kde Váš vysněný byt nachází o potvrzení, že jsou v pořádku uhrazeny všechny příspěvky do společenství vlastníků nebo bytového družstva.

Stejně jako se vyplatí zkontrolovat zástavy, břemena a exekuce na nemovitosti, vyplatí se stejně tak zkontrolovat i samotného prodejce, jestli na něj není vyhlášena exekuce, jelikož by soudní exekutor mohl zpětně anulovat tento prodej a Vám nezůstanou ani peníze, ani nemovitost.

Při prodeji nemovitosti je také důležitá si nechat vyčíslit přibližnou hodnotu věcného břemena, která by měla být odečtena od tržní hodnoty nemovitosti, aby Vám byla nějakým způsobem kompenzována. Konečně nezapomínejte, že u bytů je dobré se také seznámit se způsobem a rozsahem spoluvlastnění společných prostor a u rodinných domů se vyplatí prověřit si i stav a případná věcná břemena u pozemků na kterých stojí, případně i příjezdových komunikací.

Nejste-li si jisti, obraťte se na profesionály

V případě, že se nechcete stát odborníkem na nemovitosti, popř. neplánujete pořizovat nemovitosti častěji, určitě se vám vyplatí spolehnout se na odborníky, kteří všechny náležitosti nákupu nemovitosti řádně a poctivě připraví. Mezi takové odborníky patří také velké realitní kanceláře, které poskytují vysoké standardy kvality, jako je např. Realitní kancelář Pubec působící na trhu s nemovitostmi již od roku 1990, díky čemuž se stala první soukromou realitní kanceláří na Plzeňsku. Více než 24 let zkušeností a široké nabídkové portfolio, které zahrnuje celou ČR, jsou zárukou prvotřídního servisu, kvalitních právních služeb a absolutní spolehlivosti. Nebojte se proto nakupovat nemovitosti u profesionálů, protože u pubec.cz jsou Vaše peníze investovány spolehlivě a bez rizika.