Předávací protokol bytu ke stažení zdarma

shutterstock.com

shutterstock.com

Sepsání a podepsání předávacího protokolu bytu už pomohlo vyřešit nejeden spor mezi vlastníkem bytu a nájemníkem. Nezáleží na tom, jakou stranu představujete, jestli vlastníka nebo nájemníka. Na řádném vyplnění předávacího protokolu byste měli trvat vždy. Chráníte tím zejména své zájmy i finance.

Chystáte se přestěhovat do nového bytu? Pak je důležité zajistit si několik formalit, jako je změna trvalého bydliště, změna adres u firem (telefon, banka, atd.) a také sepsat předávací protokol u bytu, který opouštíte (aby vás majitel později nemohl nařknout z problémů, které jste nezavinili). Tento formulář pak je také důležité vyplnit ještě před nastěhováním do nového bytu do kterého se stěhujete!

K čemu slouží předávací protokol bytu?

Předávací protokol bytu je listinou, která deklaruje skutečný stav bytu před nastěhováním nájemníků. Vyhotovit by se měla ještě před předáním klíčů od bytu. Nejčastěji se podepisuje předávací protokol s nájemní smlouvou. Je nutné detailně popsat všechny závady na bytě a všechny jeho detaily. Za jakékoli dodatečné odchýlení od stavu, který byl podepsán v předávacím protokolu ručí nájemník.

Dokument může být ještě doplněn fotografiemi místností nebo videem. Na pořízení fotodokumentace mají právo obě strany. Majitel bytu nemůže bránit fotodokumentaci nájemníkovi a nájemník musí souhlasit s fotodokumentací ze strany majitele. Některé problémy, nedostatky nebo poškození jsou lépe vidět právě na fotografiích. Pouhým popisem  se nemusí dostatečně objasnit druh poškození nebo jeho velikost.

Proč by měl na protokolu trvat vlastník bytu?

Pokud jste vlastník bytu, který chcete pronajímat, necháte vytvořit předávací protokol zejména pro své zájmy. Nikdy předem nevíte, jací nájemníci se do vašeho bytu nastěhují a jak se budou k vybavení chovat. V případě poškození budou muset škodu uhradit ze svých financí.

Dbejte na to, abyste měli podepsaný předávací protokol ještě před samotným předáním bytu. Pokud byste to nechali až po předání, mohou vzniknout problémy. Nájemníci mohou udělat škodu ještě před podepsáním a dokázání toho, že škoda vznikla jejich vinou je následně velice složité. Nenechávejte tedy nic náhodě.

Proč by měl na předávacím protokolu trvat nájemník?

Pokud se plánujete nastěhovat do bytu v podnájmu, měli byste také trvat na sepsání předávacího protokolu. Před samotným předáním bytu si ho vždy detailně prohlédněte a vytvořte si detailní seznam případných škod a nedostatků. Vyplatí se také fotodokumentace. Poté pečlivě zkontrolujte, zda váš seznam nedostatků odpovídá seznamu, který připravil vlastník bytu. Pokud by tomu tak nebylo, trvejte na okamžitém doplnění vašich zjištění.

Bohužel ani vlastníci bytu nemusí být dokonale spolehliví a čestní. V mnoha případech se může stát, že majitel před vámi bude úmyslně skrývat případnou nedokonalost v bytě. Tu neuvede do předávacího protokolu a vy si ji nezkontrolujete a vše podepíšete. Při případném ukončení nájemní smlouvy se majitel může objevit utajenou škodu, kterou od vás může chtít uhradit. Buďte opatrní a zkontrolujte každý detail. Budete tím chránit sami sebe.

Co by nemělo chybět v žádném předávacím protokolu? 

  1. přesná adresa a číslo bytu
  2. výměra bytu a soupis místností
  3. identifikační údaje nájemce a vlastníka nemovitosti
  4. počet klíčů a jejich vlastníci
  5. druhy vybavení v jednotlivých místnostech
  6. stav vybavení (jednotlivě)
  7. stav měřičů v bytě (elektroměry, vodoměry)
Vzor předávacího protokolu - nezapomeňte zapsat vaše aktuální údaje!

Vzor předávacího protokolu – nezapomeňte zapsat vaše aktuální údaje!

Protokol si můžete online vyplnit zde.

6 comments for “Předávací protokol bytu ke stažení zdarma

  1. martina m.
    25.4.2014 at 11:31

    Z vlastní zkušensoti doporučuji si vše nafotit. Třeba i koberce atd. My jsme jednou takhle pěkně naletěli a pak se s majitelem hádali o každou čmouhu…

  2. lea
    28.4.2014 at 11:05

    Jo, někteří majítelé jsou hrozní. My máme zkušenost zase s tím, že jsme investovali do nutných oprav – jako např. výměna odpadu a chtěli po majiteli, aby nám to proplatil. Domluvili jsme se na tom s ním ale jen ústně, takže jsme od něj nic nedostali, takže na to taky bacha

  3. vanda
    29.4.2014 at 12:20

    Koukám, že tu jsou samá pozitiva :-D ne nebudu to zlehčovat, já jsem vlastník bytu a pornajímám, a je fakt, že jsem měla zase opačnou zkušenost. Nájemník poškodil vybavení a nechtěl zaplatit a dokonce i tvrdil, že jsou fotky podvrh…tak je fakt asi těžký najít nějký dobrý řešení pro obě strany

  4. vili
    2.5.2014 at 06:35

    nám se ještě osvědčilo to, nechat si protokol podepsat od třetí osoby jako od svědka. Naši milí nájemníci na nás zkusili přepsat změnu stavu a zfingovat podpisy, prostě lidi jsou hodně vynalézaví

  5. andrea
    7.5.2014 at 13:43

    taky jsme nechali radši potvrdit třetí osobou, je to větší jistota, fotky by měli být samozřejmost, teda pokud se nechcete hádat o každý škrábanec

Comments are closed.