5 věcí, na které si dát pozor při nákupu pozemku

shutterstock.com

shutterstock.com

Koupě stavebního pozemku je nejen nemalou investicí, ale především rozhodnutím na celý život. Při jeho výběru tudíž nepostačí najít pozemek, který se vám líbí umístěním i rozlohou. Před podpisem kupní smlouvy je potřeba si zjistit řadu informací, abyste později nebyli nepříjemně zaskočeni.

1. Občanská vybavenost

Veškeré informace o prodávaném pozemku by vám měla poskytnout realitní kancelář. V případě této investice však doporučujeme raději všechny informace ověřit navíc osobně, není na tom nic těžkého. Řadu informací můžete zjistit za pomoci internetu.

Prvním krokem by mělo být prozkoumání lokality. Samozřejmostí je zjištění dojezdové vzdálenosti do práce a školy autem i prozkoumání možnosti dopravy hromadnou dopravou (četnost spojů, doba přepravy). Zajímat byste se měli také o dosažitelnost lékaře a obchodu s potravinami.

2. Rizika lokality

Důležitým vodítkem je také to, zda pozemek neleží v záplavové oblasti, to snadno zjistíte na internetu. Na stránkách Asociace českých pojišťoven si lze prohlédnout povodňové mapy. Nezapomeňte také při výběru pozemku zohlednit budoucí plány výstavby silnic, aby vytoužený klid bydlení na vesnici nenarušil provoz z budoucí pozemní komunikace. I tyto informace lze často najít na internetu nebo se stačí dotázat na příslušném stavebním úřadě. Některým rizikům lze předcházet volbou orientace nemovitosti na pozemku, ale také návrhem a samotnou realizací zahrady.

3. Katastrální úřad

Dalším zdrojem informací vám může být katastrální úřad. Ten můžete navštívit osobně a za poplatek si nechat vytisknout výpis z katastru nemovitostí pro daný pozemek, stejnou službu vám také poskytne libovolné kontaktní místo Czech Pointu (tedy i vybrané pošty). Z výpisu z katastru nemovitostí vyčtete vše potřebné. Nebo si můžete cestu na úřad ušetřit, pokud využijete nahlížení do katastru nemovitostí přes web.
Na katastru je důležité ověřit si:

  • kdo je aktuálním vlastníkem pozemku
  • nevázne-li na pozemku zástavní právo nebo dokonce exekuce
  • jak je vyřešen přístup k pozemku a případně kdo je majitelem přístupové cesty k pozemku
V klidu si sedněte a vše důkladně prostudujte, zdroj: shutterstock.com

V klidu si sedněte a vše důkladně prostudujte, zdroj: shutterstock.com

4. Stavební úřad

Na stavební úřad je vhodné dostavit se osobně. Získáte zde informace o tom, jaké jsou v  dané lokalitě limity pro stavbu domu:

  • nejvyšší povolená výška domu
  • kolik procent pozemku lze nejvýš zastavět
  • kolik procent pozemku mohou tvořit zpevněné plochy
  • zda stavbu nelimituje ochranné pásmo (pokud jsou přes pozemek vedeny sítě)

Z těchto informací snadno odvodíte, zda vámi plánovaný dům budete moci na pozemku zrealizovat. Uvažujete-li o stavbě ne zcela tradičního domu (např. srubového domu a podobně), vyplatí se na stavebním úřadě zeptat i na to, zda vám stavbu podobného typu domu v dané lokalitě stavební úřad schválí.

Tip: Hledáte inspiraci pro vaši zahradu v Brně?

5. Inženýrské sítě

Při koupi pozemku zjistěte také, zda jsou inženýrské sítě dovedeny až na hranici pozemku. Pokud tomu tak není, měla by být cena pozemku výrazně nižší a budete muset zjistit, kdo v dané lokalitě stavbu sítí zajišťuje a za jak dlouho bude realizována. Zakoupit samozřejmě můžete i pozemek, který se teprve plánuje zasíťovat.

V takovém případě je dobré mít přehled o tom, kdy dojde k realizaci sítí, případně společně s kupní smlouvou k pozemku podepsat i smlouvu o zavedení sítí. Ale počítejte s větší časovou prodlevou, než budete moci začít stavět vysněný dům a větším nervovým vypětím než při koupit pozemku, který je již zasíťován.

4 comments for “5 věcí, na které si dát pozor při nákupu pozemku

  1. roman ch.
    22.4.2014 at 12:02

    Na katastr opravdu pozor. Myse setkali s tím, že náš pozemek měl dva vlastníky, jen malý cíp zahrady patřil někomu jinému a byl s tím obrovský problém!

  2. leoš
    25.4.2014 at 11:32

    Měli jsme podobnou zkušenost, navíc neochota pracovnic na katastru – no jedno velké něštestí…

  3. vlasta
    30.4.2014 at 12:46

    Já se třeba setkal s tím, že měli bordel v parcelách na obci. Měli starý plán a špatně určené hranice a navíc pozemek vedený jako pole….no úřednický šiml je fakt paráda

  4. Lukas Pika
    23.6.2014 at 13:59

    je to desny.ted uz si na vlastnim pozemku nemuzete bez povoleni postavit pergolu, ani pokacet velkej strom. na hlavu

Comments are closed.