Solární ohřev vody nachází celoroční využití

shutterstock.com

Chcete snížit náklady na energie nezbytné při provozu domácnosti, ale nevíte, jak na to? Pak by vaší pozornosti neměly uniknout solární systémy. Ty se dají využít různě, velice efektivní jsou pro ohřev teplé užitkové vody. Málokdo to ví, ale zařízení využívající energii ze slunečního záření funguje i v chladnějším počasí, kdy nejsou paprsky zdánlivě tak intenzivní.

Vytápění nebo ohřev na základě využití solární energie je v současné době stále více vyhledávaný způsob pro ohřev TUV. A není to nic překvapivého, když je tento způsob šetrný k životnímu prostředí, investice se rychle navrací a náklady na provoz jsou téměř nulové díky tomu, že sluneční energie je zdarma.

Jak to funguje solární ohřev?

Základem systému pro ohřev vody jsou solární panely (odborně kolektory), zpravidla umisťované na střechu či zeď domu, kam dopadá dostatek slunce (ideální je orientace na jih). Jde tedy o zařízení, které se stará o to, že je možné využívat sluneční energii k určenému účelu, tedy tak, že ji převádí na teplo. To je pak dále rozváděno.

Pro ohřev teplé užitkové vody se instalují především kapalinové solární systémy. Moderní systémy využívají pro přenos tepla nemrznoucí kapalinu, takže mohou být v provozu celoročně, byť v zimních měsících s omezenou účinností.

Vzorový rozpočet pro rodinný dům

Jestliže vás solární ohřev vody zaujal, podívejte se na orientační kalkulaci pro běžný rodinný dům, kde žijí 4 osoby:

Předpokladem je i meziroční zvyšování cen energií o 5 % ročně. Cena za 2 panely na střeše včetně montáže se odhadem pohybuje od 100 do 120 tisíc korun. Návratnost je pak spočítána na 5 až 8 let (dle množství odebírané TUV).

Tip: Pokud bydlíte v Brně, nechte si spočítat nezávaznou kalkulaci od společnosti solární panely Brno

Celkový finanční efekt by se pak při předpokládané životnosti panelů 20 let mohl vyšplhat až ke 300 tisícům korun. Mějte však na paměti, že výslednou cenu ovlivňují značky výrobků, použité materiály až po dovoz a montáž panelů. Kalkulaci pro vaše podmínky nelze takto zjednodušit a je nutné nechat si vypracovat nabídku od odborné společnosti, která ji přizpůsobí vašim klimatickým a finančním možnostem.

Snižte závislost na dodavatelích energií

Pokud tedy hledáte způsob, jak při provozu domácnosti znatelně ušetřit, pak se solární energie jeví jako racionálnější možnost s poměrně krátkou návratností. Díky solárním kolektorům nebudete tolik závislí na dodavatelích energií a nebudete muset neustále nečině přihlížet rostoucím cenám. Je ještě nějaký důvod váhat?

Za poskytnutí podkladů pro článek děkujeme společnosti www.solarni-vytapeni.eu