Udržovaná zahrada zvýší hodnotu vaší nemovitosti

Pozemek okolo vašeho domu je vizitkou toho, jak se o svůj majetek staráte a kolik péče mu věnujete. Jestliže ho necháváte zanedbaný, pak případný záměr prodeje nemusí být úspěšný. Změňte to včas!

První dojem je důležitý. Navíc – udržovaná zahrada je zázemím k nezaplacení. Posezení s přáteli nebo relaxace na čerstvém vzduchu, to je zaručený návod na zlepšení nálady. Na co se tedy vyplatí zaměřit?

Velkým nešvarem tuzemských zahrad je především hromadění různých věcí. Spousta lidí si z pozemku dělá svou soukromou skládku a ukládá na ní třeba vybavení, co již doma dosloužilo. Často se zde nachází také zapomenuté rozpadající se konstrukce – kůlny, skleníky či přístřešky. A to je velká chyba. To vše patří kamkoliv jinam, jen ne na zahradu! Pokud tedy chcete svou zahradu vylepšit, popřemýšlejte nad tím, zda se nedopouštíte popisované chyby.

Hezký trávník udělá ten nejlepší dojem

V dalším kroku byste pozornost měli zaměřit na trávník. V jakém je stavu? Nacházíte holá místa? Postarejte se o to, aby zelený koberec pokrýval zahradu všude, kde má. Nevíte-li si rady, povolejte si odborníky. Ti odhalí, zda lze zachránit ještě stávající porost, nebo bude lepší zajistit nový. Pak už jen stačí trávník pravidelně sekat a zbavovat ho větviček, listí a dalších nečistot. S tím vám pomůže rozličná zahradní technika.

Co se stromy?

Stejná pravidla platí i pro stromy, křoviny a další zeleň. Snažte se, aby vše vypadalo udržovaně a zdravě. Jestliže jste zahradu nechali chátrat delší dobu, bude zpravidla nutné stromy prořezat a křoví odstranit, nebo ho upravit do podoby, co bude působit příjemně a nenásilně. Dobré je to provést včas, pokud bude potřeba pracovní plošina, práce se vám prodraží.

Říká se, že první dojem prodává. A je to léty osvědčená pravda. Pokud tedy chcete zvýšit hodnotu své nemovitosti, pak nevěnujte pozornost pouze stavbě jako takové, ale zaměřte se i na její bezprostřední okolí, kam zahrada rozhodně patří. I krásný dům může opuštěná a neudržovaná zahrada učinit zcela neprodejným.