Výběr záchodové mísy se nevyplatí podcenit

geberit.cz

geberit.cz

Při stavbě rodinného domu i při rekonstrukci bytového jádra je třeba vybrat nejen barvy obkladů, tvar umyvadla a zvažovat pro a proti vany či sprchového koutu. Důležitá je i volba zdánlivě obyčejného zařízení bez fantazie jako je toaletní mísa. I v tomto případě najdete mnoho variant, mezi nimiž můžete volit.

WC Kombi najdete v českých domácnostech nejčastěji

Nejběžnějším typem WC v našich domácnostech je záchod kombi, který stojí připevněn k zemi a jeho součástí je zároveň splachovací nádržka. Je konstrukčně velice jednoduchý a tudíž i levný. Ovšem před 20 lety se, zejména díky německé značce GEBERIT, začala na trhu objevovat i WC jiné konstrukce.

zdroj: shutterstock.com

Závěsné WC ušetří místo, zdroj: shutterstock.com

Trendem je závěsné WC

Stále větší oblibě se však začíná těšit závěsné WC, zejména s velice častou rekonstrukcí bytových jader z umakartu ze 70 až 80. let 20. století. Na pohled působí estetičtěji, splachovací nádrž i odvod odpadu jsou ukryty za zdí. Z prostorového hlediska je tento typ mísy úspornější. Způsob uchycení na zeď také umožňuje zavěsit WC do výšky vyhovující konkrétním potřebám obyvatelů bytu. Někdy se to využívá u záchodů pro děti nebo člověka s omezenou schopností pohybu.

Další výhodou je snadnější úklid podlahy okolo i pod toaletní mísou. Nevýhody závěsného WC však pocítíte, pokud se porouchá splachovací systém. Avšak rozbořit část zdi, v níž je splachovací nádržka ukryta, je až poslední možností. Většina běžných problémů lze opravit přes servisní okýnko ukryté pod tlačítky. Doporučujeme z tohoto hlediska volit jen osvědčené výrobce, kde je riziko problémů minimální. Mezi ně patří již zmíněný GEBERIT, případně české značky Jika nebo Alca plast.

Závěsné WC do moderní koupelny, zdroj: shutterstock.com

Závěsné WC do moderní koupelny, zdroj: shutterstock.com

Záchodová mísa nemusí být jen bílá

Nejběžnější jsou bílé keramické mísy. V nabídce však najdeme i sanitární keramiku v řadě barevných odstínů. Volbu barevného WC je třeba pečlivě zvážit, aby nepůsobila rušivě v kombinaci s obklady či dalším zařízením záchodové místnosti či koupelny.

Toaletní mísy se vyrábí i z méně obvyklých materiálů, na trhu najdete například i mísy nerezové. Ty se však většinou v domácnostech nepoužívají. Setkáte se s nimi například ve vězení.

Pohlídejte si kvalitní zpracování

Mezi záchodovými mísami najdeme velké rozdíly ve složení keramiky i glazury. Kvalita použitých materiálů se projeví nejen na ceně výrobku, ale také na náročnosti čistění mísy. Kvalitní mísu poznáte tak, že je uvnitř hladká bez nerovností, prohlubní, apod. To jsou místa, kde se začne při používání nejdříve usazovat vodní kámen a jiné nečistoty.

Bidet

Do popředí zájmu se dostávají i bidety. Mohou stát samostatně vedle záchodové mísy. Ale pohodlí bidetu mohou využít i domácnosti s koupelnami malých rozměrů. Na trhu najdeme WC mísy kombinované s bidetem. Bidetová tryska je zakomponována v límci toaletní mísy a ovládá se pákovou baterií umístěnou na zdi vedle záchodu.

Druhou možností pro koupelny s nedostatkem prostoru je bidet elektronický. Ten má podobu klasického prkénka doplněného o trysku na vodu a ovládací panel. Jeho nevýhodou je nutnost elektrické zásuvky v blízkosti WC, která není v českých koupelnách běžným jevem. Poskytne vám však komfort nejen v oblasti intimní hygieny, ale nabízí i další přídavné funkce, například zahřívání prkénka.

Pisoár do domácnosti?

Pisoár není ještě obvyklou součástí českých domácností, ale i ten se na trhu postupně prosazuje, zejména v nových zástavbách. S jeho instalací klesne v rodině množství sporů o proslulé zvednuté prkénko, ale i spotřeba vody. Pro spláchnutí pisoáru postačí cca 1 litr vody. Mužům poskytne vyšší pohodlí při vykonání potřeby, ženám usnadní úklid místnosti s toaletou.

Na trhu najdete jak klasické pisoáry, známé z pánských záchodů, tak v estetičtějším, ale dražším provedení s víkem. Lze zakoupit i pisoáry zabudovatelné do zdi, které mají minimální nároky na prostor, do místnosti z nich ční zhruba 16 cm.