Brownfieldy nalézají své uplatnění v oblasti bydlení i podnikání

zdroj: sxc.hu

Setkali jste se už s termínem „brownfield“? Nevíte však, co si pod tímto pojmem představit? Toto označení je převzaté z anglického jazyka a doslovný překlad znamená „hnědé pole“. V současné době však neexistuje všeobecná definice brownfieldu. Ve zkratce řečeno, jedná se o části urbanizovaného území, které ztratily svou funkci. Tato území jsou opuštěná, nevyužitá a zpravidla obsahují ekologickou zátěž. Jak se dnes brownfieldy využívají?

Lokality brownfieldů mají potenciál

Jak jsme již uvedli, není stanovena přesná definice brownfieldů. Může se jednat o pozemky, objekty, ale také areály, které se dnes už nevyužívají, jsou zanedbané, ba dokonce i kontaminované. Mohou se vám tak hodit speciální pracovní oděvy pro ochranu vašeho zdraví.

Tip: Pokud hledáte osvětlení výrobních hal, využijte moderní LED svítidla s úsporou energie 40 až 60%.

V současné době jsou nabízeny dotace na regeneraci těchto lokalit v rámci evropských fondů. Cílem je zlepšit atraktivnost a také hodnotu těchto území na úroveň rovnající se výstavbám na zelené louce. Díky dotacím se na území, která člověk využil a následně opustil, vrátí život.

Často kontaminované prostředí, zdroj: sxc.hu

V neposlední řadě jsou brownfieldy skvělou příležitostí pro investory, kteří hledají místo pro podnikání v centrech měst. Právě staré továrny vytvářejí prostor pro vznikl celých nových čtvrtí. Jako příklad přeměny brownfieldu na bydlení slouží třeba areál firmy ETA v Praze-Vršovicích.

Brownfieldy jako možnost bydlení

Cílem revitalizace brownfieldů je zlepšení životního prostředí a využití lokalit, a to nejen v oblasti podnikání, ale také bydlení či volnočasových aktivit. Tak proč nevyužít jedinečné šance? Jako podnikatel dostanete dotace z Evropské unie, které využijete na rekonstrukci dané lokality, kterou budete v konečném výsledku využívat na komerční bydlení.

Zchátralé budovy v centru měst, zdroj: sxc.hu

Tip: Plastová okna od aneko.sk využívají moderní profily Gealan

Desítky brownfieldů stále nevyužity

Pro jednodušší a rychlejší výběr brownfieldů vznikly na internetu různé databáze, které se snaží zmapovat nevyužitá území v jednotlivých krajích. Jedná se v podstatě o bohatý soubor dat, který je prezentován přes internetové rozhraní. Zájemci tak mohou snadno nahlédnout do nabídky brownfieldů a vybrat si ten nejideálnější pro vaše potřeby.

1 comment for “Brownfieldy nalézají své uplatnění v oblasti bydlení i podnikání

  1. mirek
    4.1.2013 at 23:45

    Nevim kdyz si predstavim vsechny ty jedy atd. co tam bylo, ze bych tam teda chtel bydlet….

Comments are closed.