Typový versus individuální projekt na rodinný dům

shutterstock.com

Postavit dům, zasadit strom… To všichni známe. Ale jak postavit něco tak důležitého, jako je dům, útočiště celé rodiny? Čím se inspirovat a co nakonec zrealizovat? Po přečtení následujících řádků třeba budete o krůček blíž svému rozhodnutí.

Typový projekt jen pro nenáročné?

Pro nenáročné se doporučují typové projekty domů, ze kterých se dá uskutečnit celkem jednoduchý výběr a není třeba k nim dlouze vypracovávat individuální plány. Stačí se podívat do katalogů stavebních společností, zadat kritéria a porozhlédnout se po internetu…

Vizualizace rodinného domu, zdroj: promiprojekt.sk

Když si vyberete typový projekt, ve velice krátké době můžete mít k dispozici všechny potřebné informace – konečnou cenu, rozměry, zobrazení. Součástí projektu je i příloha se žádostí o vydání stavebního povolení, popř. ohlášení stavby. Cena za typový projekt se pohybuje kolem 20 000 Kč.

Typový nemusí být tuctový

Ne všechny typové domy musí být šedými myškami. Typových projektů je mnoho a je jen na vás, zda si vyberete malý útulný domeček, velký prostorný dům nebo luxusní vilu.

Kvalitní polyethylenové septiky nabízí možnost rychle vyřešit problémy s odvodem odpadních vod

Do typových projektů lze také zapracovat změny, které váš dům obohatí a učiní ho zcela výjimečným, ovšem za příplatek a za předpokladu, že změnu zkonzultujete včas. Tyto změny pak mohou typový projekt výrazně prodražit a klidně se dostanete na trojnásobek původní ceny.

Podrobný plán jednotlivých částí domu, zdroj: promiprojekt.sk

Pro náročnější

Pro ty náročnější z vás můžeme doporučit individuální projekty, ale předem varujeme, že se především diametrálně liší cenou a dobou strávenou plánováním.

Individuální projekt se řídí v první řadě vlastnostmi pozemku, na kterém má být postaven. Je také zapotřebí i složitější práce architektů, takže již zmíněná cena ve finále může dosahovat několikanásobku původního odhadu, což může být problém.

Tip: Úsporné LED osvětlení naleznete na creeled.sk

Individuální plán by měl mít na starosti zkušený a kreativní architekt, který vypracuje návrh vycházející z vašich představ s ohledem na to, kde má dům stát. Díky smluveným konzultacím s oním architektem se sami stáváte spolutvůrci svého originálního zázemí.

Individuální projekt nemusí být vždy lepší

Nicméně je nutno mít na paměti, že individuální projekt je originál a nese sebou jistá úskalí. Jste totiž první a často poslední kdo dle něj bude stavět dům. Pokud zjistíte, že něco v praxi příliš nefunguje, na změny je pozdě. Typový projekt je zpravidla ověřen desítkami realizací.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli možnost, přejeme vám při výběru šťastnou ruku!

2 comments for “Typový versus individuální projekt na rodinný dům

  1. Miriam Novotná
    7.12.2012 at 11:54

    Kdyz jsme staveli my, tak ani typovy dum nebyl bez chyb, takze jak se rika „dvakrat rez, jednou mer“ nema cenu nic uspechat

  2. Pavel K.
    10.1.2013 at 10:53

    My zase radeji zvolili typovy dum, protoze jsme meli moznost ho predtim navstivit a opravdu neni nad to videt ho na zivo

Comments are closed.