Jak nastavit kauci při pronájmu nemovitosti

Přemýšlíte o pronájmu vašeho bytu? Jak správně nastavit výši kauce se dozvíte v našem článku.

Kauce je v podstatě jistina, která vás chrání před případnými škodami na vašem majetku či riziku nezaplacení nájmu. Tak by na ni mělo být nahlíženo. Obvykle se stanovuje ve výši 1-3 nájmů. Záleží na domluvě mezi pronajímatelem a nájemcem. Při dlouhodobějším pronájmu je možné domluvit se na postupném snížení kauce.

Výše kauce a nakládání s ní by mělo být vždy stanoveno smluvně. Je to důležité pro obě strany v případných sporech. A takových sporů není málo. Bohužel při špatné smlouvě na dobu neurčitou je dost složité vzniklou situaci řešit a nájemce má často větší jistoty než vy jako majitel nemovitosti.

Výše kauce je pro některé nájemníky rozhodující

Pokud budeme uvažovat průměrný být s nájmem 10 000Kč, tak při kauci ve výši 3 nájmů se jedná o 30 000Kč. K této částce si ještě přičteme první nájem a dostáváme se na úroveň 40 000Kč, který musí nájemník zaplatit při nastěhování. Zároveň často v této době pořizuje nové vybavení do bytu a potřebuje mít k dispozici další peníze. Nebudeme si nic nalhávat, ale tyto peníze má pohromadě málokdo, takže je škoda si vysokou kaucí odradit slušného nájemníka.

 

1 comment for “Jak nastavit kauci při pronájmu nemovitosti

  1. Realitni profik
    19.9.2011 at 13:32

    Doporucuji kauci co nejvyssi, protoze pak mate alespon z ceho pokryt pripadnou skodu a zaroven nepodcenujte smlouvu

Comments are closed.