Využití dešťové vody v domácnosti

Zdá se vám, že platíte zbytečně moc za vodu? Chtěli byste nějakým způsobem ušetřit? Pak právě pro vás je určen tento článek, který vám napoví, jak využít dešťovou vodu, která je nezávadná a má v mnohém lepší vlastnosti, než klasická voda z kohoutku. Každý z nás potřebuje denně kolem sta litrů pitné vody, přičemž by polovina z tohoto množství mohla být nahrazena vodou dešťovou.

V čem spočívají výhody využití dešťové vody?

Hlavní výhodou je samozřejmě to, že ušetříte, protože většinu z nás stojí pitná voda hodně peněz. Dalším faktorem je i to, že pokud dešťovou vodu nevyužíváme, odchází do kanalizace, kde je mnohdy zbytečně přečištěna, takže jejím využitím šetříme i životní prostředí.

Dešťová voda a zahrada

Snad nejlepším způsobem, jak využít dešťovou vodu, je k zalévání zahrady a záhonu. Tímto způsobem nebude plýtvat vodou pitnou, takže ušetříme a navíc dešťová voda prozpívá i samotným rostlinám. Důvodem je především to, že dešťová voda není skoro vůbec slaná, takže nedochází k zasolování půdy a rostliny lépe rostou.

Mohu dešťovou vodu použít na praní?

Samozřejmě, že ano. I když mnohým z nás to přijde dost středověké, jde o velice výhodný postup. Pitná voda totiž bývá příliš tvrdá a mnohdy je obohacena o železo nebo mangan. Taková to voda špatně reaguje s pracím práškem a navíc ještě vytváří vodní kámen. Pokud na praní použijete vodu dešťovou, budou vám na praní stačit jen dvě třetiny původní dávky pracího prášku. Někteří lidé doporučují dešťovou vodu i na mytí oken, aby se jejich plastové okná cenník leskla a netvořily se zaschlé kapky.

Jakým způsobem mohu jímat vodu?

Existuje spousta firem, které prodávají/instalují nádrže na dažďovú vodu. Pokud nemáte nějaké speciální přání, tak je zbudování zásobníku dešťové vody snadná záležitost, kterou za vás vyřeší specializovaná firma, nebo se do toho můžete pustit sami. V praxi existují dva způsoby jak vodu jímat, buď do podzemních nádrží, nebo do povrchových, nadzemních jímek. Výhodnější, i když dražší jsou jímky podzemní, protože na ně nesvítí slunce a voda vydrží déle čerstvá. Dnes se nejčastěji vyrábí ze speciálního plastu, takže jejich instalace je nepoměrně snadnější než dříve.

Tip: Hledáte lacný nábytok?

3 comments for “Využití dešťové vody v domácnosti

  1. Andressa
    22.2.2012 at 08:19

    Michal Kopecny: Tyto podomitkove tosemrtaticke vyrobce prodava vetsina vyrobcu, bohuzel jsem vetsinou drazsi kolem 10 tisic znacky pr. Grohe, Paffoni

  2. Irena
    4.3.2012 at 18:13

    To je odpověď imbecila.Určitě se podle ní budeme řídit.

  3. Hele
    23.4.2012 at 09:41

    U nas na vesnici se destovka pouziva na zalevani od jakziva to ted Prazaci objevili novinu :D

Comments are closed.